Делегација Градског одбора Српског покрета обнове Београда предвођена страначким функционером Александром Цветковићем, положила је данас венац на споменик Карађорђу, на београдском Врачару, поводом годишњице смрти вожда Првог српског устанка.

Цветковић је том приликом истакао да је "Карађорђе једна од највећих личности српске историје, заслужан за покретање устанка за ослобођење од отоманске окупације, блиставе војничке победе српских устаника, изградњу институција прве модерне српске државе и европеизацију Србије у свим сферама друштва".

"Карађорђе је утро пут којим је Србија, и поред династичких смена и потешкоћа које су пратиле развој државе, седамдесетак година касније, уз помоћ западних савезника, на Берлинском конгресу дошла до пуне независности и значајног територијалног проширења", рекао је Цветковић.

Он је нагласио да је "Карађорђе и родоначелник династије Карађорђевић која је заслужна за привредни, правни и културни развој Србије, за победе у Балканским ратовима и Великом рату, ослобођење српских крајева и стварање прве државе Јужних Словена у којој се под једним државним кровом нашао готово целокупан српски народ на Балканском полуострву".

"Не заборављајући и владаре наше друге династије - Обреновића, на данашњи дан се са тугом сећамо и свих искушења, подела и сукоба који су нас често успоравали и одвлачили од испуњења зацртаних државних и националних интереса. Карађорђе је био и остао узор нашем народу како се треба борити и изборити за националне интересе и при томе сарађивати с другим балканским народима, у тежњи да Србија буде у друштву слободних европских држава", поручио је Александар Цветковић.