Потпредседник СПО Александар Чотрић каже да је 9. март 1991. године био значајан, јер је велики део Србије показао да се не слаже са политиком Слободана Милошевића, као и пут којим би земља требало да иде, те да је тај дан био велика победа, јер су уследиле оставке челника ТВ Београд, али и пропуштена прилика да се власт одмах смени.

„Тај догађај био је веома важан у симболичком смислу, јер је показао да се велики део Србије не слаже са Милошевићевим режимом. Показао је и пут којим би Србија требало да иде, јер је основни мото демонстраната био – Србија у Европи, Европа у Србији“, рекао је народни посланик за Танјуг.

До данас, каже, СПО настоји да реализује много тога што је тада било постављено као циљ, да Србија уђе у ЕУ и да се изнутра европеизује.

Истиче и да је тај дан био и велика победа, с обзиром да је петоро челних људи ТВ Београд поднело оставке, а одступио је и министар унутрашњих послова Радмило Богдановић, уз подсећање да су тада почели и ТВ преноси скупштинских заседања.

„Милошевићев режим је био огољен пред читавим светом и тадашњом Југославијом, да влада као диктатор и то је био почетак његовог краја. Он је пао девет година касније, али заправо се никад од 9. марта није опоравио“, оценио је Чотрић.

Са друге стране, наводи и да је тог дана пропуштена велика прилика да Милошевићева власт буде послата у прошлост, али се, каже, више од тога што је тада учињено – није могло, јер је Слободан Милошевић извео тенкове уз помоћ ЈНА и Председништва Југославије.

„Вук Драшковић је био ухапшен, многи челници СПО су били иза решетака, многи су били застрашени, тада је била једна једина телевизија коју смо с правом назвали “ТВ Бастиља“, која је тровала јавност… И повод за окупљање је био један коментар у коме су СПО назвали продуженом руком нове усташке власти Ибрахима Ругове из Приштине“, присећа се Чотрић.

„Како нису хтели да објаве деманти, ми смо се окупили, а демонстрације су биле мирне све до тренутка када су, без икаквог разлога, припадници МУП напали демонстранте…“, додаје.

Данас, са дистанце од 30 година, истиче да је 9. март показао Србији и Европи да постоји демократска, проевропска Србија.

„И данас за те циљеве, који су тада трасирани, наставља да се бори најснажније, по мом уверењу, председник Александар Вучић. Оно што је започео Вук Драшковић, то ће заврштити Вучић – да Србија постане пуноправни, угледни члан ЕУ, а то значи да изнутра буде уређена, правна држава, демократска, снажна, поштована у региону и свету“, рекао је Чотрић.

На питање како би изгледала Србија данас, да није било 9. марта, Чотрић одговара да је 9. март омогућио да власт буде ослабљена, као и да су касније друге демонстрације такође водиле том циљу, али да је, како каже „5. октобар убио 9. март“.

„Они који су тада дошли на власт су заправо урадили све супротно од захтева учесника демонстрација 9. марта, јер су наставили да владају без Милошевића, али са његовим људима у врху безбедносних служби, медија, привреде, па и политике, уз Милошевићеве методе“, навео је Чотрић.

Они, додаје, нису водили Србију ка Европи, већ су им циљ били „пљачка, грабеж и лично богаћење“.

„Зато су и они отишли у прошлост са Милошевићем и требало је много времена да Србија коначно добије власт какву смо желели 9. марта и каква јесте данас – да тежи да се створи економски простор сарадње кроз “Мали Шенген“, сарадњи са САД, да се залаже за поштовање Бриселског споразума, за мирно и дипломатско решење питања КиМ“, рекао је Чотрић.