Интерпарламентарна скупштина православља, са седиштем у Атини, упутила је Српској православној цркви поруку саучешћа поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, у којој се истиче:

"Интерпарламентарна скупштина православља (ИСП) са неизрецивом тугом изражава саучешће Српској православној цркви и свим њеним верницима.

Патријарх Иринеј је уживао поштовање свих нас у овој међународној парламентарној организацији која окупља посланике из 27 држава света. Сарађивали смо на многим пољима откривања истине Цркве Христове и лично смо упознали Његову оданост приципима правде, истине и солидарности.

Блаженопочивши патријарх је за време своје пастирске службе изражавао дубока православна осећања српског народа, као и наду у боље сутра. Борио се до последњег дана, не штедећи труд за очување јединства једне и нераздељиве Цркве Христове, као и за решавање проблема савременог света.

Његово самоодрицање није било умањено нимало ни током тешког периода пандемије кроз коју пролазимо. На Божјем Суду пратиће га љубав свих православних хришћана."

Поруку је Српској православној цркви предао Александар Чотрић, шеф делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља.

Патријарх Иринеј је у фебруару прошле године Интерпарламентарној скупштини православља уручио орден Светог цара Константина за исказану подршку у очувању верског и културног наслеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.


Генерални секретар ИСП
др Максимос Харакопулос,
посланик грчког парламента