Издавачка кућа „Српска реч“ доделила је јуче, у просторијама Матице исељеника и Срба у региону, награде „Драгиша Кашиковић“.

Овогодишњи лауреати награде која се додељује од 1994. године били су: Александар Апостоловоски, Новица Соврлић и Владимир Ћалић.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), професор књижевности и преводилац Ганчо Савов из Софије и књижевник Миодраг Јакшић (чланови).

Новинар „Политике“, Александар Апостоловски, добио је награду у категорији новинарства. Новица Соврлић, песник из Косовске Митровице, за збирку поезије „Седам печата“, док је Владимир Ћалић, афористичар из Београда, награђен у категорији афоризама, за, како је наведено, врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у афористици.

Награда, која је ове године додељена по двадесет и пети пут, названа је по Драгиши Кашиковићу, новинару, сликару, афористичару и једним од вођа српске политичке емиграције у Сједињеним америчким државама. Кашиковић је имао 45 година када је у ноћи између 18. и 19. јуна 1977. године, заједно са деветогодишњом поћерком Иванком Милошевић, мучки убијен за писаћом машином у Чикагу, у редакцији листа „Слобода“. Драгиша је избоден оштрим предметом тачно шездесет четири пута, а поћерка Иванка са педесет четири убода. Убили су их припадници тадашње УДБЕ.