Александар Апостоловски, уредник и новинар дневног листа „Политика“ добитник је награде "Драгиша Кашиковић" за новинарство.

Признање му је припало за високо професионално умеће, истраживачко и аналитичко новинарство, као и за објективност, аутентичност, бриткост, независност, непристрасност и храброст у објављивању информација и ставова. Апостоловски се опробао и доказао у свим најзахтевнијим новинарским жанровима: репортажи, интервјуу, коментару, колумни и фељтону, поставши једно од најпознатијих и најпризнатијих имена српског новинарства и достојни наследник доајена „Политике“, као што су Предраг Милојевић, Мирослав Радојчић, Ђука Јулиус, Александар Мишић...

Признање које од 1994. године додељује Издавачка кућа "Српска реч" за врхунски домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио новинар и свестрани уметник Драгиша Кашиковић (1932-1977), припало је и књижевнику Новици Соврлићу из Косовске Митровице за књигу поезије „Седам печата“, објављену 2019. године у издању Друштва књижевника Косова и Метохије и УКС из Београда. И овом књигом Соврлић доказује да је одважан интелектуалац, аутентичан и самосвојан стваралац са Косова и Метохије који сме и уме да саопшти читаоцима међу својим сународницима и оне најнепријатније истине, што га чини уметнички и естетски уверљивим и убедљивим песником првога реда.

Владимир Ћалић, афористичар из Београда, овогодишњи је лауреат награде за изузетно духовите, ангажоване, критичке и сатиричне афоризме о времену у којем живимо, као и за оне кратке мисли у којима тематизује универзалне теме људске егзистенције, везане за одрастање, младе људе, љубав, породицу, брак, медијску сферу, уметност и спорт.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Матици исељеника и Срба у региону, у петак, 2. октобра, са почетком у 12 часова.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић (председник), професор књижевности и преводилац Ганчо Савов из Софије и књижевник Миодраг Јакшић (чланови). Признање ће добитницима у име ИК „Српска реч“ уручити Даница Драшковић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику. Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични лист „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми). Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа "Слобода", гласила организације Српска народна одбране, коју је основао научник Михаило Пупин 1908. године.

 

ИЗДАВАЧКА КУЋА «СРПСКА РЕЧ»