Градски одбор Српског покрета обнове у Новом Саду поднео је иницијативу за постављање споменика у част Томаса Вудроа Вилсона, 28. председника САД, у знак захвалности за све што је учинио за српски народ.

Иницијатива је поднета градоначелнику Милошу Вучевићу и Савету за културу Скупштине града, а у иницијативи је предложено да локација за споменик буде на Булевару Михајла Пупина.

“На Булевару Михајла Пупина је и Пупинова палата, па би споменик Томасу Вудроу Вилсону, иначе блиском пријатељу Михајла Пупина, додатно симболички употпунио овај део града.
Томас Вудроу Вилсон је добитник Нобелове награде за мир, током два мандата на функцији председника САД, а након завршетка Првог светског рата имао је пресудну улогу да Банат уђе у састав Краљевине Србије. На Париској мировној конференцији 1919. године утицао је на премијере Италије, Француске и Велике Британије да се ова одлука потврди. Уз то, дао је и проглас у ком је посебно истакао храброст Срба, а на четврту годишњицу Првог светског рата, прогласио је Српски дан, давши налог да се на Белој кући и свим државним институцијама широм САД тог дана вијори српска застава”, стоји у образложењу ове иницијативе.