У име Српског покрета обнове честитам свим грађанима Србије Дан победе на тлу Европе у Другом светском рату и Дан Европе, који је је тим поводом проглашен.

Данашњи дан подсећа нас да се Европска унија темељи на антифашизму, антинацизму, демократији, поштовању људских права и солидарности - вредностима које су успостављене у Западној Европи 1945. године.

Допринос победи над фашизмом и нацизмом у Другом светском рату пружио је и Равногорски покрет који је истовремено бранио и западну демократију у Југославији.

Командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић је за заслуге у борби против окупатора, 2. фебруара 1943. године одликован Ратним крстом, највишим француским војним одличјем. Одликовао га је Шарл де Гол, главнокомандујући свих француских трупа и Покрета отпора. Председник САД Хари Труман одликовао је постхумно генерала Михаиловића 1948. године Орденом легије части, највишим војним признањем који странац може да добије, за спасавања више од пет стотина савезничких пилота, највећу такву војну операцију иза непријатељских линија у Другом светском рату.

Историјска чињеница је да је долазак комуниста на власт 1944. године значио урушавање либералног друштва Краљевине Југославије, већински оријентисаног цивилизацијског развоја према Западу и Западној Европи и успостављање тоталитарног режима и оријенталне деспотије, по узору на Стаљинову власт у Совјетском Савезу.

Србија у Европи и Србија на Западу идеали су и циљ које су животима платили командант Равногорског покрета генерал Драгољуб Дража Михаиловић и његова војска, и зато нас њихова борба и жртва обавезује да наставимо овим путем - ка пуноправном чланству Србије у Европској унији, односно заједници најдемократскијих, најбогатијих и најуређенијих друштава савременог света.

Александар Чотрић,
заменик председника СПО и народни посланик