Поводом четрдесет година од смрти Јосипа Броза Тита, желим да укажем на нетачне тврдње да је доживотни комунистички председник био творац Југославије. Под именом Краљевина СХС, Југославију су 1918. године створили победничка српска војска и њен врховни командант краљ Александар Карађорђевић.

Јосип Броз Тито је у Великом рату био подофицир Аустрогарске монархије која је напала Србију. Као каснији припадник Комунистичке партије, Броз је између два светска рата следио наредбе Коминтерне из Москве и активно је радио на разбијању Југославије, као "творевине великосрпске буржоазије".

У највећем делу свога постојања Краљевина Југославија била је уставна, парламентарна, демократска и вишестраначка држава у којој су поштована грађанска, политичка, национална и верска права. Свега тога није било у комунистичкој Југославији под Брозовим вођством, у којој је једнопартијска диктатура успостављена помоћу Црвене армије, а учвршћивана убиствима, затварања и прогонима стотина хиљада људи.

До крвавог распада Југославије 1991. године дошло је због аутократског режима, који за 45 година постојања није успео да реши национално питање, створи демократско уређење, обезбеди поштовање људских права, изгради слободну тржишну привреду и уведе земљу у европске интеграције.