Драгану Јаковљевићу, главном и одговорном уреднику „Српских недељних новина“ из Будимпеште, данас је у Скупштини Србије уручена Плакета Одбора за дијаспору и Србе у региону – за изузетан допринос развоју пријатељских односа Србије и Мађарске, зближавању матичне државе и Срба у Мађарској, очувању националног и културног идентитета српске заједнице у овој држави, као за и професионално и правовремено информисање.

Признање је уручио Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора, који је истакао да су Срби који вековима живе на тлу данашње Мађарске, спона између две суседне државе и да су пружили значајан допринос формирању става Мађарске да снажно подржи Србију на путу европских интеграција.

– Број Срба између два последња пописа становништва повећан је за скоро седам хиљада, у чему видим и заслугу гласила Самоуправе Срба у Мађарској - „Српских недељних новина“, које су својим извештавањем доприносиле буђењу и развијању успаване српске националне свести код наших сународника у Мађарској – рекао је Чотрић.

Он је истакао да је Драган Јаковљевић обликовао „Српске недељне новине“ као информативно гласило, које извештава о раду Самоуправе Срба у Мађарској и других српских организација, Српске православне цркве, Српске гимназије „Никола Тесла“ у Будимпешти, али и као медиј који пружа корисне савете, сервисне информације, подучава, упознаје са прошлошћу и повезује људе с обе стране границе.

Захваљујући на признању Драган Јаковљевић је рекао да је ово подстрек за њега и целу српску заједницу у земљи северног суседа и да их охрабрује сазнање да имају подршку из матице, посебно из највишег законодавног тела.

„Српске недељне новине“ под садашњим именом излазе пет година, тачније од 7. маја 2009. године и наследник су „Српских народних новина“, покренутих 1991. године.

Драган Јаковљевић је рођен у Крагујевцу, али већ дуги низ година живи и ствара у Будимпешти. Био је дописник агенције Фонет. Сарадник је радија на српском језику у Мађарској, редакције за дијаспору РТС-а и аутор је колумне на сајту Б 92. Објавио је више књига и члан је Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије.

 

ОДБОР ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ
НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ