* Како гледате на општу ситуацију у Србији од појаве корона вируса, укључујући увођење ванредног стања и полицијског часа?

- Најважније је сачувати животе и здравље људи и зато је увођење ванредног стања била изнуђена мера која даје резултате. Све је урађено у складу са Уставом и законима земље и у интересу наших грађана. Србија, захваљујући одлучним потезима председника, Владе и целокупне организације у здравству има мање заражених и умрлих него неке друге земље које такве мере нису предузеле благовремено, опсежно и доследно. Ванредно стање и полицијски час нису никакав “претекст за диктатуру”, како неки спочитавају, већ претекст за сузбијање епидемије која је могла да однесе десетине хиљада живота.

* Будући да се дуго у својству народног посланика бавите односима са нашом дијаспором како оцењујете одлуку хиљаде и хиљаде грађана Србије да се врате у матичну државу током пандемије, упркос апелима власти да то не чине због опасности од ширења заразе?

- Многи наши људи који живе и раде у иностранству вратили су се у Србију јер су на то били принуђени. Наиме, остали су, привремено или стално, без посла због брзог ширења вируса и смањења привредних активности у Италији, Аустрији, Немачкој, Швајцарској и другим земљама Западне Европе, као и због немања могућности да се тамо заштите од заразе или да се адекватно лече. Они су одлуком да се врате у Србију показали и да имају поверење у наш здравствени систем и способност државе да се бори против пошасти која нас је задесила. Проблем представљају само они неодговорни појединци који нису поштовали наредбу о обавезном карантину, па су, уколико су вирозни, могли да заразе или јесу људе око себе.

* Поједини интелектуалци и опозиционари захтевају да председник Александар Вучић "остане код куће" током ванредног стања, а да се јавности искључиво обраћају надлежни лекари. Какав је Ваш став о томе?

- Чини ми се да би у другачијој ситуацији исти ти људи замерали председнику Вучићу што се не обраћа јавности. Рекли би: “сакрио се”, “страх га је”, “не говори нам каква је ситуација и шта би требало да радимо”, “не зна шта да ради”… Колико пратим ситуацију у региону и земљама Европске уније, и тамо највиши државни функционери, попут Емануела Макрона, Ђузепе Контеа, Педра Санчеза и Андреја Пленковића, посредством медија веома често обавештавају грађане о мерама које су предузете и издају наредбе и препоруке. У нашој земљи лекари свакога дана, и на конференцијама за новинаре и у изјавама за медије, саопштавају важне чињенице о пандемији и дају корисне савете. Дакле, лекари и представници државе се допуњују и само тако можемо да добијемо потпуне информације.

* Како коментаришете значајну медицинску помоћ и лекаре који су из Кине стигли у Србију?

- Хвала кинеској држави на великој помоћи која нам много значи. Верујем да ће нам њихово искуство, стручњаци и опрема помоћи да победимо епидемију. Ова помоћ је стигла у Србију захваљујући личном ангажману председника Вучића, што истичу и страна средства информисања.

* Да ли су, према Вашем мишљењу, оправдане бројне критике које су изречене на рачун ЕУ да није помогла Италији да се избори са вирусом?

- Можда Европска унија није реаговала довољно брзо на ситуацију у Италији пошто нема надлежности у здравственој заштити, већ је то питање појединих земаља чланица које су и саме биле заокупљене сопственим проблемима у борби против корона вируса. Председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен рекла је, међутим, да вирус не познаје границе и да је ЕУ “снажнија када покаже пуну солидарност”. Европска комисија је озваничила договор министара финансија земаља чланица ЕУ о суспензији буџетска правила уније, односно дозвољава се позајмљивање новца, па је тиме Италији омогућено да користи средства из тих фондова у борби против корона вируса. Очекује се да ће ЕУ искористити фонд од 500 милијарди евра, како би помогла државе које се боре с епидемијом. Европска унија неће оставити без помоћи ниједну своју чланицу, а, како видимо, са седам и по милиона евра помогла је и Србији, а очекујем и значајно више.

* Како проводите ове дане? Следите ли медицинске савете?

- Поштујем све препоруке, пре свега, због одговорности према другима, да њих не доведем у опасност. У време када је дозвољено кретање посећујем најближе и пријатеље који не могу да излазе и носим им храну и лекове. У контакту сам са бројним грађанима путем средстава комуникација и одговарам на њихова питања и предлоге. Гостовао сам протеклих дана на неколико ТВ и радио станица. Пишем прилоге и уређујем странице СПО на друштвеним мрежама. Када морам да будем у стану, пишем нову књигу афоризама за децу, преводим афоризме са руског и чешког језика, радим на рецензијама за књиге колега писаца и припремам прилоге за новине и часописе с којима сарађујем.

* Да ли ће, према Вашем мишљењу, свет након што прође ова пандемија, бити исти - у смислу политичких, економских, друштвених односа?

- Једна актуелна руска шала каже да савремени свет личи на некадашњи СССР: свуда су редови пред радњама, нема довољно робе, а границе су затворене. Проблем је што се оваквој ситуацији не види крај. Нико не може поуздано да каже колико ће трајати епидемија, колико ће бити заражених и умрлих, и какве ће последице у коначници произвести. С нестрпљењем се чека на проналазак и примену вакцине против корона вирса, али и за то је потребно време. Прве процене говоре да ће смањење БДП у ЕУ бити један одсто, а у Кини и много више. Глобални светски неуспеси у последње две деценије били су компензовани успоном гигантске кинеске економије. По свим спољашњим знаковима предстоји још једна криза светске економије. Падају цене нафте, а берзе и индустрија стагнирају. Деценије глобализације отварале су границе, а сада је било довољно само неколико седмица да буду затворене, што је нанело тешке ударце саобраћају и туризму. Морамо, међутим, бити и оптимисти и веровати да ћемо из овога изаћи обогаћени искуством како треба поступати убудуће у сличним ситуацијама којих ће свакако бити.