Најоштрије осуђујем поновљену намеру приштинских власти да ће да сруше незавршени православни храм Христа Спаса у центру Приштине јер, наводно, не поседује потребне документe за легализацију. Такође је потпуно неприхватљива инцијатива да се на месту срушеног храма подигне такозвани Музеј геноцида над Албанцима.

Из Приштине су 1999. године прогнани сви Срби, њих четрдесет хиљада, а на територији Косова и Метохије срушено је и оштећено више од 150 православних цркава и манастира, а више од две стотине хиљада наших сународника су протерани из својих домова. Зато није реч о тобожњој легализацији православног храма у Приштини, већ о легализацији праксе етничког чишћења, дискриминације и уништавања српских споменика културе и православних верских објеката.

У протеклих двадесет година храм, због онемогућавања косовских власти, није завршен, нити је заштићен, него је коришћен као складиште, депонија, место окупљања бескућника и за снимање непримерених музичких спотова.

Очекујем од Кфора, Унмика и представника међународне заједнице да заштите храм Христа Спаса, који је пројектовао наш познати и светски признати архитекта Спасоје Крунић.

О намери да се руши хришћански православни катедрални храм, обавестићу представнике Интерпарламентарне скупштине православља, која окупља посланике из 27 земаља и који ће се 19. јуна окупити на Годишњој скупштини у Тбилисију у Грузији и захтеваћу њихову реакцију и помоћ.

 

 

Александар Чотрић,

народни посланик
и шеф делегације Скупштине Србије у
Интерпарламентарној скупштини православља