Александар Чотрић, народни посланик СПО и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону који је на Кипру присуствовао састанку Међународног секретаријата Интерпарламентарнe скупштинe православља, састао се у Ларнаци са амбасадором Србије у Никозији Марком Благојевићем и члановима Друштва српско-кипарског пријатељства, које је предводио председник Ненад Богдановић.

Посланик Чотрић упознао је чланове Друштва са саставом, надлежностима и активностима Одбора и позвао их да се у наредном периоду руководство новоформираног удружења представи пред Одбором у Народној скупштини Републике Србије.

Амбасадор Благојевић и представници Друштва српско-кипарског пријатељства, првог такве врсте на острву, навели су да на Кипру живи и ради више хиљада српских држављана, ангажованих на пословима у туризму, угоститељству, ИТ сектору, транспорту, банкарству и другим делатностима. Намера им је да се, уз подршку српске амбасаде и институција матичне државе, као и кипарских власти боље повежу и да организују уметничке програме и манифестације које ће допринети неговању идентитета, а Кипранима представити нашу традицију и савремена културна достигнућа. Према њиховим речима, на Кипру однедавно постоји капела у којој се обавља богослужење на српском језику.