У свом саопштењу за јавност, Сабор СПЦ поручује: „Ни по коју цену не сме да се доведе под знак питања пун суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији“!

Ово је копија поруке српске цркве од пре две деценије, када су владике подржавале Милошевићеву косовску политику и рат са НАТО алијансом. Србија је бомбардована, разарана, смрт је однела толике животе, а Косово је изгубљено. Само новим ратом Србија може повратити „пун суверенитет и интегритет“ на Косову, под условом да поново не буде поражена и суочена са неслућеним губицима и трагедијом.

Архијереји српске цркве би требало да знају да Србија више нема глава за изгинуће и пострадање којим одишу њихови косовски завети и позиви. Владике би требало да знају и да Косово није територија, него је Косово преостали српски народ на тој територији, наше цркве, манастири, историјски споменици. То су „светиње“ које мора и може да заштити држава Србија, без рата и у пријатељству, а не у непријатељству, са већинским албанским народом на тој истој територији.

Прескупо је српски народ плаћао проповеди српске цркве о „небеској Србији“, о Србији мртвих а не живих, од 27. марта 1941. па до ратова у последњој деценији прошлог века и садашњих косовских апела за гурање Србије у нове несреће и поразе.