У Чикагу је 3. јула, у осамдесетој години, преминуо др Славољуб Славко Пановић, дугогодишњи председник Српске народне одбране, најстарије и најзначајније организације више од милион Срба у Сједињеним Америчким Државама. Пановић је на Конгресу СНО ове године за Видовдан изабран за почасног председника СНО.

Члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић упутио је телеграм саучешћа Српској народној одбрани и породици покојног Пановића, у којем се истиче да је његов „одлазак велики губитак за српску заједницу на Северноамеричком континенту, јер је др Славко Пановић много чинио на чувању српског идентитета у емиграцији, помирењу у оквиру Српске православне цркве у Америци, формирању Српског кокуса у Конгресу САД, побошљању односа САД и Србије и прикупљању и упућивању помоћи српском народу у матици“.

Српску народну одбрану основао је 1908. године Михаило Пупин, а њени чланови, поред осталих, били су Јован Дучић, Драгиша Кашиковић и Никола Каваја. СНО је 2004. године основала Фонд „Михајло Пупин“ који годишње донира 20 стипендија младим људима у Србији, а 2009. године расписала је новчану награду у вредности од 100.000 америчких долара особи која им достави податке о месту где се налази гроб генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Родбина, пријатељи и поштоваоци опростиће се од покојног Славка Пановића у четвртак 9. јула у манастиру Нова Грачаница код Чикага, где ће бити служено опело, а сахрана ће бити обављена на манастирском гробљу.