Темишвар, 10. август - Подмладак Српског покрета обнове - Српски омладински покрет обнове (СОПО) потписао је данас у Темишвару Споразум о сарадњи са Омладином Либерално-демократске партије Румуније (ПДЛ), до пре две године владајућом, а сада највећом опозиционом странком у земљи источног суседа.

У име СОПО-а Споразум је потписао председник подмлатка и члан Председништва странке Авро Осмајлић, а у име ПДЛ-а потписник је председник омладинске организације Сорин Молдован.

- Овај споразум представља подршку нашој земљи на њеном путу ка Европској унији, потврда је одличних односа између Србије и Румуније и допринос је бољем разумевању и сарадњи у региону - изјавио је после потписивања споразума Авро Осмајлић, који је протекла три дана са делегацијом омладине СПО учествовао на националном окупљању младих ПДЛ-а у месту Валеа луи Лиман. Овом скупу присуствовала је потпредседница ПДЛ-а и посланица у Европском парламенту Андреа Паул, председник странке за Тимишку жупанију Константин Остафичук и градоначелник Арада Георг Фалка.

Осмајлић је указао да је „Румунија и историјски и данас искрени пријатељ и савезник Србије, да је ова земља наш пети спољнотрговински партнер, да нас повезују Дунав и најдужа граница од свих суседа,  дуга 550 километара, те да нас додатно спајају српска мањина у Румунији и румунска у Србији“.

Споразум између СПО и ПДЛ предвиђа сарадњу омладинских организација две странке десног центра на основу програмских блискости изражених у либералној, грађанској и демократској оријентацији и опредељења за европске интеграције и регионалну сарадњу.

Споразум је прецизирана међусобна подршка у изборним кампањама, редовно информисање, размена искустава, сусрети представника странака у Србији и Румунији и блискост ставова у међународним организацијама.

У једном члану Споразума истакнута је и потреба успостављање редовних контаката и сарадње између регионалних омладинских страначких организација, а посебно између жупаније Тимиш, са седиштем у Темишвару и Аутономне покрајине Војводина.

Српски покрет обнове не мађународном плану већ има блиску сарадњу са програмски блиским странкама из Словеније, Македоније, Аустрије и српским странкама из Хрватске.