Сутра, 17. јула навршава се 68 година од убиства генерала Драгољуба Михаиловића, команданта Југословенске војске у Отаџбини и антифашисте који је био на челу првог герилског покрета на тлу окупиране Европе у Другом светском рату.

Иако је Скупштина Србије 2004. године, на предлог Српског покрета обнове, законски изједначила припаднике партизанског и Равногорског покрета, генерал Драгољуб Михаиловић још увек није судски рехабилитован.

Српски покрет обнове подсећа да је захтев за рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића поднет у децембру 2006. године, али Виши суд у Београду још увек није донео пресуду по овом захтеву.

Захтевом, поднетим пре скоро осам година, затражено је поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права.

СПО указује да је „генерал Михаиловић стрељан само два дана после изречене пресуде, а његова жалба није ни разматрана, што је већ довољан разлог за судску рехабилитацију. Егзекуција је извршена тајно и нелегално, а пресуда је изречена из политичких и идеолошких разлога, после стаљинистички монтираног судског процеса, организованог по наређењу тадашњег комунистичког врха југословенске државе.“
 
Судски поступак рехабилитације се претвара у фарсу, с обзиром на то да Суд инсистира на умрлици, те, наводно, не може да утврди ни да ли је генерал Михаиловић жив или мртав.

Због тога СПО тражи да се поступак рехабилитације што пре оконча и генерал Михаиловић прогласи невином жртвом једног тоталитарног поретка.