Делегација СПО положиће цвеће и запалиће свеће 1. јуна испред Скупштине Србије, у знак сећања на убијеног полицајца Милорада Николића, који је изгубио живот на демонстрацијама које је СПО организовао на тај дан 1993. године због физичког напада у парламенту на посланика Михаила Марковића. Власти никада нису утврдиле ко је убио полицајца, а непобитно је утврђено да је пуцано у правцу Вука Драшковића, и да је полицајац Николић био симпатизер СПО.


Посланик СРС Бранислав Вакић из Ниша, иначе бивши боксер, у време скупштинског заседања је ударио и онесвестио тадашњег потпредседника СПО Марковића, што је био повод да се испред зграде парламента организују масовни протести чланова и присталица СПО, на чијем челу је био председник Странке Вук Драшковић.

Полиција је у вечерњим часовима 1. јуна 1993. брутално интервенисала и у седишту СПО на Теразијама ухапсила и тешко повредила више десетина демонстраната, међу њима и Вука и Даницу Драшковић, који су били злостављани и затворени скоро два месеца.