Порука Њ.К.В. Престолонаследника Александра II поводом обележавања седамдесет треће годишњице подизања устанка против нацистичког окупатора на Равној Гори


Даме и господо, браћо и сестре, драги пријатељи,

Велика ми је част и задовољство да Вас поздравим поводом обележавања седамдесет треће годишњице подизања свенародног устанка против нацистичког окупатора у Краљевини Југославији у време Другог светског рата.

У пролеће, почетком маја 1941. године, под заставом војске Краљевине Југославије, на Равној Гори поново је засијала искра слободе под вођством пуковника, а касније генерала и министра војске, Драгољуба Михаиловића.

Не желевши да призна капитулацију војске, показао је целом нашем народу пут којим треба да иде у тим тешким и смутним временима.

И поред надљудских напора које су уложили генерал Драгољуб Михаиловић и мој отац, Краљ Петар II, да помогну свом народу да са што мање страдања и патње преброди тешке ратне године, управо су ова два човека стављена на стуб срама и проглашена за издајнике свог народа од стране новог комунистичког режима.

Пред нама је велики задатак, рехабилитација генерала Драгољуба Михаиловића. Искрено се надам да ће се поступак пред Вишим судом у Београду ускоро окончати и да ће још једна неправда бити исправљена, како према овом великом човеку, који заслужује свако поштовање, тако и према нама самима, као би могли мирне савести и чистог срца да кренемо путем напретка, у будућност.

Велика трагедија братоубилачког рата, који је започет у време Другог светског рата и који је настављен у првим поратним годинама, нанела нам је непроцењиву штету, чије последице и данас осећамо. Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазићемо зарад заједничке и боље будућности.

Желим вам да и даље наставите да заједно чувате традиције Равногорског покрета и Југословенске војске у Отаџбини!

 
Срдачно ваш,

 
Њ.К.В. Престолонаследник Александар II