1. Брутална агресија Русије на Украјину, ратни злочини и разарање те државе у срцу Европе изазвали су осуду већине држава, изолацију агресора од стране свих чланица ЕУ, НАТО алијансе и читавог демократског света. Повучена је драматична цивилизацијска граница између држава слободе и диктаторских држава-тамница.

2. Историјска блискост српског народа са руским народом не сме се претакати у подршку садашњем режиму у Кремљу. И руски народ, његова славна историја, духовност и култура велика су жртва злочина над Украјином.

3. Варварски се разара земља у којој је рођена прва руска држава. Московски Каин убија свог брата, кијевског Авеља. Игор пуца у Игора, Сергеј у Сергеја, руске бомбе и ракете усмрћују Татјане, Ирине, Светлане. Чеченски џихадисти „ослобађају“ православне Украјинце од православних Украјинаца. Председник Русије каже да нема ни агресије, ни рата, ни злочина. Magnum crimen и над Украјином и над Русијом он назива „специјалном војном операцијом“.

4. Најснажније подржавамо спартански отпор Украјинаца агресору.

5. Русију пред светом бране и заступају жртве режима у Кремљу. И убијени и утамничени и анатемисани симболи слободе. Политички лидер Борис Њемцов, који је изрешетан испред Кремља. Његов наследник Алексеј Наваљни, који је преживео тровање и са првим бомбама на Украјину осуђен на девет година робије. Новинарка Ана Политковскаја, убијена на вратима свог стана. Славни адвокат Сергеј Магницки, такође усмрћен, а оживљен „Магницки законом“ против државних криминалаца у читавом свету, који је усвојио Конгрес САД. Нобеловац Сергеј Муратов, проглашен за издајника јер је свој лист „Нову газету“ у Москви штампао на руском и украјинском... Десетине још ликвидираних буревесника слободне Русије, хиљаде и хиљаде утамничених.

6. Опредељење СПО за евроатлантске интеграције показује се као оправдано. У Брисел преко Вашингтона, ради одбране државног суверенитета, развлашћивања КГБ-овске хидре Удбе, која је кључна препрека европеизацији Србије, као и због спречавања украинизације нашег региона.

7. За безусловно смо сврставање Србије на страну слободе.


Председништво СПО