(Јабука, 23. август) - Српски покрет обнове обележио је данас Европски дан сећања на жртве тоталитарних и ауторитарних режима на месту убиства седамдесет двојице пилота Југословенског краљевског ратног ваздухопловства у селу Јабука код Панчева.

Заменик председника СПО и народни посланик Александар Чотрић у име странке положио је цвеће и упалио свећу на стратишту крај реке Тамиш, где су у ноћи између 29. и 30. октобра 1944. године комунистичке власти, без суђења и утврђене кривице, стрељале пилоте Ваздухопловства Краљевине Југославије. Сви стрељани пилоти пружили су херојски отпор технички надмоћној Хитлеровој авијацији у Априлском рату 1941. године.

Европски дан сећања на жртве тоталитарних и ауторитарних режима обележава се у земљама Европске уније и неким земљама кандидатима, на препоруку Парламентарне скупштине Савета Европе и Европског парламента, како би се чувало сећање на жртве нацизма и стаљинизма. Дана 23. августа 1939. године, пре тачно осамдесет година, у Москви је потписан немачко-совјетски пакт о пријатељству, ненападању и подели интересних сфера у Европи, познат као Споразум Молотов-Рибентроп. Овај споразум утро је пут почетку Другог светског рата јер је нацистичка Немачка напала Пољску 1. септембра 1939. године, а источне делове Пољске је окупирао СССР 17. септембра исте године.

Сећајући се злочина над југословенским елитним пилотима који су 1941. бранили Отаџбину нападнуту од нациста, а који су три године касније постали жртве комуниста, народни посланик Александар Чотрић поручио је да се „не могу сматрати Европљанима људи који не осуде злочине комунизма, као што то не могу бити ни они који заступају идеје фашизма и нацизма и који поричу њихове злочине“.

Чотрић је изразио очекивање да ће се „Србија прикључити препоруци Парламентарне скупштине Савета Европе и Европског парламента и да ће у Народној скупштини бити усвојена Декларација, коју је предложио СПО, о осуди убистава више од сто хиљада невиних људи, њиховог прогона и затварања, одузимања имовине и тешких кршења људских права која је починио тоталитарни и ауторитарни комунистички режим од 1944. до 2000. године, те да је потребно да се наша земља јасно дистанцира од ових злочина и да изрази саосећање, разумевање и признање жртвама, како се таква недела никада више не би поновила“.