"Србија може да буде позитиван пример и узор за све европске државе кад је реч законским решењима и пракси регулисања статуса националних мањина у њој и односу према својим сународницима у региону и дијаспори у свету" - изјавио је народни посланик и заменик председника СПО Александар Чотрић у Кијеву на Регионалној конференцији под називом "Платформа за сарадњу политика: улога организација дијаспоре и синергије са јавним управама".

На овом међународном скупу који заједно организују Врховна рада Украјине и Парламентарна скупштина Савета Европе, Чотрић је истакао да су "главни циљеви Србије економски развој, мир и  и стабилност у региону, као и јачање међународног угледа наше земље, што су предуслови и за ефикасну бригу Србије за четири милиона Срба и наших држављана широм света".

Чотрић је додао да су "права свих националних мањина у Србији уређена па највишим правним и демократским стандардима и да се та права доследно и у потпуности примењују у свим областима живота и на свим нивоима власти".

Посланик Александар Чотрић рекао је у Кијеву да "Србија организовано и континуирано одржава свестране везе са Србима у региону и економски и финансијски помаже њихов опстанак и повратак у средине из којих су били протерани".

"Такође, Србија активно и конкретно подржава рад српских културних, просветних, научних, информативних, спортских и других организација у региону и дијаспори, јер су четири милиона Срба у расејању велики ресурс и развојни потенцијал", нагласио је посланик српског парламента.

На Конференцији у Кијеву која је одржана 24. септембра учествовали су представници међународних организација, влада, државних органа и посланици парламената Србије, Украјине, Пољске, Грузије, Молдавије, Турске, Хрватске, Швајцарске, Белгије, Египта, Марока, Судана, Алжира и других земаља.