Александар Чотрић, народни посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону учествовао је 25. и 26. новембра у раду међународне конференције „Заједно у циљу очувања и неговања свога“, која је одржана у мађарском граду Печују.

Конференцију је организовало Печујско-барањско српско удружење, а присуствовали су јој представници парламента Србије и Мађарске, регионалних и локалних самоуправа, српских културних, научних и просветних институција и удружења, као и средстава јавног информисања из Србије, Мађарске и Хрватске.

Поздрављајући присутне у име парламента Србије, Чотрић је рекао да је „Србија опредељена за мир, стабилност и сарадњу у региону, јер је то у најдубљем интересу Србије и српског народа“.

„Поштујемо територијални интегритет и суверенитет свих земаља региона и захвални смо Мађарској и Хрватској на подршци Србији да постане чланица Европске уније“, истакао је Чотрић.

Он је нагласио да је приоритет наше земље „јачање економије и међународног угледа и улазак у Европску унију“.

„Кад Србија буде пуноправна чланица ЕУ биће у могућности да успешније и ефикасније штити права српског народа у другим земљама“, поручио је посланик српског парламента.

Чотрић је најавио да ће Скупштина Србије у наредном периоду разматрати Декларацију о српском народу у региону која би требало да определи „права на употребу српског језика и ћириличког писма, информисање, изучавање и неговање српске културе, изучавање националне историје, неговање српске слободарске традиције, учење националне географије и чување и заштиту културно-историјског наслеђа“.

Посланик Чотрић посетио је српски правослани храм у Печују и Регионални центар печујских Срба.

У Мађарској живи око десет хиљада Срба који, са 12 других народности, имају признати статус националне мањине и културну и образовну аутономију.

У име организатора скупа др Предраг Мандић рекао је да је Конференција у Печују „испунила циљеве и допринела размени искустава и програма, очувању и неговању српске културе, језика и споменичког наслеђа, као и формулисању пројеката прекограничне сарадња којима ће се конкурисати код фондова Европске уније“.