Књижевник, народни посланик и заменик председника Српског покрета обнове Александар Чотрић сматра да је значај породице најважнији када је у питању очување језика.

- Родитељи треба да посвете деци пажњу како би им дочарали значај матерњег језика. Рађено је истраживање које је показало да запослени родитељи са својом децом разговарају дневно у просеку свега два минута дневно. Из тога је јасно зашто је српски језик у расејању у кризи. Пријатељи из дијаспоре се жале да много раде, да немају времена да посвете својој деци како би говорили српски - рекао је Чотрић на Округлом столу, организованом на Београдском сајму књигу, а преносе "Вести".

Чотрић истиче да је одличан одраз стања српског језика недавна утакмица између Србије и Аустрије у Бечу.

- Било је препуно наше омладине. Они су дошли са српским заставама, обележјима, навијали су за Србију, али су између себе разговарали на немачком. То се дешава и у Румунији. У гимназији "Доситеј Обрадовић" у Темишвару комплетна настава се одвија на српском језику, али чим се заврше часови, та деца између себе разговарају на румунском.

Свест мора да буде проширена, да национална кампања буде покренута, да се ту укључе институције, дипломатско-конзуларна представништва, црква, медији. Мора се говорити колико је значајно неговање, учење матерњег језика. Није лако родитељима да поред свих својих обавеза, раде и на редовном учењу српског језика - додаје Чотрић.

Он истиче да је модел наставе српског језика од земље до земље другачији, али да је једна чињеница иста - а то је да јако мали број деце похађа наставу и та бројка мора да расте.