О теми „Улога писаних медија у повезивању матице и дијаспоре“ на „Просвјетиним сусретима и разговорима“, који су одржани 14. октобра у Бечу, говорио је и заменик председника СПО и народни посланик Александар Чотрић.

Трибину је отворио и присутне поздравио отац Ненад Михајловић, старешина Храма Светог Саве у Бечу, где је трибина одржана, истичући значај оваквих разговора и тема којима се бави бечка „Просвјета“. Проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете захвалио је гостима што су своја искуства и знања одлучили да поделе са Србима у Бечу, с обзиром на велику улогу коју играју медији, када је реч о повезивању са матичном државом Србијом у неговању српске културе и ћириличног писма.

О биографијама учесника присутне је упознала проф. Светлана Матић, секретар Друштва.

Александар Чотрић, народни посланик у Супштини Репулике Србије, члан Одбора за дијаспору и бивши заменик министра у Министарству за дијаспору, изразио је задовољство што је поново у Бечу и напоменуо да је СПКД „Просвјета“ једна од најбројнијих и најактивнијих, по квалитету и броју манифестација које организује, по чему је издвојена у односу на друге српске  организације којих има, по неким проценама, око 1000 ван Србије. „Ми у Србији и у Одбору за дијаспору изузетно ценимо ваш рад и активности, а за похвалу је посебно  добро осмишљен сајт, који се непрекидно ажурира, па смо упознати и путем мејлова које нам редовно шаљете, о свему што радите.“ , нагласио је Чотрић. Писани медији су, како је рекао,  у великој кризи, једним делом због интернета, а и због сателитског програма, који су бржи и доступнији.  Данас у Србији се повећао број листова, али тиражи су им смањени. Највећи број тиража отпада на таблоиде. Нема рубрика за културу. Само се „Политика“ и „Вечерње новости „ штампају на ћирилици. Истакао је  емисију Радио Београда „Вечерас заједно“ и Сателитског програма РТС-а „Србија на вези“, које се баве темама везаним за живот и културно-просветне  активности Срба у дијаспори и региону. Подсетио је на писане медије, који излазе у региону и дијаспори, као што су, „Наша реч“, и „Књижевни живот“ у Темишвару, „Мостови“ у Љубљани, „Српске недељне новине“ у Будимпешти, "Новости" у Загребу, „Бијела пчела“ у Ријеци, "Слобода" у САД, "Вести" у Франкфурту, "Српски глас" у Аустралији...