Градски одбор Српског покрета обнове Крушевац се залаже да држава максимално помогне пољопривредницима због велике штете на усевима настале услед елементарних непогода у овој години.

Посебно наглашавамо да је ово лето било немилосрдно према пољопривредним произвођачима у крушевачком крају, као и читавом Расинском округу и целој Србији, те да пољопривредни стручњаци процењују да је домаћа пољопривреда због суше претрпела штету од скоро милијарду евра, при чему половина тог износа је само на кукурузу.

Из наведених разлога Градски одбор Српског покрета обнове Крушевац, у складу са свеобухватнoм анализoм претрпљене штете домаће пољопривреде коју је урадио Савет за пољопривреду СПО, сматра да су наши пољопривредници чак и у тежој ситуацији у односу на 2007. и 2012. годину, упамћеним по такође великој суши и да ресорно Министарство треба да изнађе механизме за помоћ пољопривредницима.

Стога предлажемо да се пољопривредницима изврши отпис таксе и камате за одводњавање, да им се отпише порез на имовину за пољопривредно земљиште за ову годину, повећају субвенције по хектару и обезбеде јефтинији нафта и семе, као и да им се плаћање закупа пољопривредног земљишта одложи за следећу годину након жетве.

Сматрамо да би предложене мере бар делимично ублажиле катастрофалне последице суше. Истовремено, сматрамо да треба радити на изградњи механизама за смањење последица климатских промена улагањем у системе за наводњавање, како би се суша у будућности предупредила.