"Предложићу да једна од сала за састанке скупштинских радних тела у Дому Народне скупштине Републике Србије понесе име посланика у парламенту Краљевине Југославије и адвоката Драгића Јоксимовића", рекао је Александар Чотрић, народни посланик и заменик председника СПО на трибини која је 18. јула одржана у Бачини код Варварина, у оквиру манифестације "Дани Драгића Јоксимовића".

Чотрић је најавио да ће тражити и да се у пленарној сали Скупштине Србије пригодном плочицом подсети на име и биографију Драгића Јоксимовића који је био посланик у више мандата и који је у Привременој Скупштини Југославије 1945. године предложио усвајање Закона о слободи од страха и Закона о правима грађана код војних судова.

Александар Чотрић је на скупу у Бачини, родном месту Драгића Јоксимовића, подсетио и на Јоксимовићеву блиставу правничку и адвокатску каријеру, као и политички и друштвени ангажман, истакавши да је он био бранилац генерала Драгољуба Драже Михаиловића на Београдском процесу од 10. јуна до 15. јула 1946. године.

"Адвокат Јоксимовић је бранио генерала Михаиловића, али је истовремено бранио и правду, принципе, људска права и демократске вредности. Бранио је српски народ и Србију од једноумља и диктатуре. Његова одбрана била је намењена будућности и генерацијма које долазе", рекао је посланик СПО.

"Кад је прихватио да брани генерала Михаиловића, тог часа Јоксимовић је осудио себе. Комунистичке власти су 16. јуна 1949. године ухапсиле овог адвоката, јер је мислио својом, а не њиховом главом. А мислити својом главом у то време значило је ризиковати главу. Јоксимовић је комунистима истину говорио у лице, а они су му тајно радили иза леђа. Сваки његов корак, поступак и реч пратили су агенти Удбе. После подизања оптужнице због слушања Радио Лондона, прибављања материјала за опозиционе политичке разговоре, вица о Јосипу Брозу и тврдњи да ће после следећих избора за опозицију бити боље, Драгић Јоксимовић је осуђен на три године затвора и 1. августа 1951. године, под неразјашњеним околностима, умро је сремскомитровачком казамату", навео је Чотрић и додао да су "генерал Дража Михаиловић и адвокат Драгић Јоксимовић убијени, али да су надживели своје убице, јер живи њихово дело и сећање на њих".

"И Дража Михаиловић и Драгић Јоксимовић били су осуђени на монтираним комунистичким процесима, али им је Суд историје и времена дао за право и од њих створио праведнике и победнике", поручио је Чотрић.

Трибини у Бачини присуствовали су и Дарко Симоновић и Божидар Лапчевић, функционери СПО из Крушевца.