Изјава Вука Драшковића поводом "Блицовог" серијала: Шта је будућност Србије на Косову и Косова у Србији

"И Србија би требало да прихвати Ахтисаријев документ и да успостави свестрану сарадњу са властима и албанском већином на Косову, без формалног признања косовске независности.

Албанци су прихватили Ахтисаријев документ и неке његове темељне одредбе уградили и у Устав Косова. По том документу, забрањено је уједињење Косова са Албанијом или присаједињење Косову и парчета територије било које суседне државе. Косово је морало да се одрекне и заставе Албаније као своје заставе, да српски језик и ћирилицу прихвати као званичне на целој својој територији, да Србима гарантује најмање 10 посланичких места у парламенту и право вета на све законе којима би се угрозила њихова позиција конститутивног народа. Општинама са српском већином гарантован је веома висок степен културне и економске аутономије, уз право на специјалне економске и културне везе са Србијом, већинска заступљеност у полицији, управи, судству. У Ахтисаријевом документу пише и да су „све српске цркве и манастири на Косову, као и њихова имовина, власништво Српске православне цркве са седиштем у Београду.“ Око 39 цркава и манастира загарантоване су и заштићене зоне, које Албанци не могу насељавати, нити тамо ишта радити без дозволе СПЦ. Предвиђено је и формирање специјалне полицијске јединице за чување српских цркава и манастира, а командант и већина полицајаца да буду Срби...

Косово као независну државу данас признаје убедљива већина чланица УН и ЕУ, чијем чланству тежимо. Србија сада не може да промени ову стварност. Оно што можемо је да наши преговарачи у Бриселу покушају да се изборе и за понешто више од Ахтисаријевог документа. "