Једно од основних начела борбе Српског покрета обнове од оснивања до данас је разоткривање свих, па и комунистичких злочина, који, већ дуже од седам деценија, остају некажњени. Такав је случај и са стрељањем 72 пилота краљевског ваздухопловства, који су крајем 1944. године, када је слобода била на видику,са рукама везаним жицом, одведени на стратиште код села Јабука, спуштени до Тамиша и тамо стрељани.

– Пилоти краљевског ваздухопловства херојски су априла 1941. године бранили Југославију од Немаца и данас, након 76 година, поново питамо да ли је време да ови јунаци наше историје добију споменик? Српски покрет обнове инсистира да се нашим страдалим херојима барем обележи гроб и посмртно врате професионална и грађанска права – истиче потпредседник Српског покрета обнове и народни посланик Жика Гојковић.

Гојковић је најавио да ће и у Народној скупштини Републике Србије поставити посланичко питање о подизању спомен обележја и расветљавању овог страшног злочина комунистичког режима.

Подсећамо, крајем 1944. године официри краљевског ваздухопловства позвани су да се јаве на дужност у Команду ваздухопловства у Земуну, одакле су пребачени на помоћни аеродром Лисичји јарак, где су саслушани и стрељани без суђења и пресуде у близини Јабуке код Панчева, само зато што су пре рата служили у краљевској југословенској војсци. На том месту се данас налази споменик Стратиште посвећен Србима, Јеврејима и Ромима које су убили Немци, али никакво обележје не постоји за стрељане пилоте.

Не може и не сме да остане тако!!!