Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону примили су 22. фебруара делегацију Одбора за заједнице Румуна који живе у иностранству Представничког дома Румуније, са којом су разговарали о остваривању права српске националне мањине у Румунији и румунске националне мањине у Србији.

Константин Кодреану (Constantin Codreanu), председник Одбора за заједнице Румуна који живе у иностранству Представничког дома Парламента Румуније нагласио је да су односи две земље на високом нивоу и додао да је Румунија истински партнер Србије на њеном европском путу. Он је затражио подршку српских парламентараца за деблокаду рада мешовите комисије за националне мањине Румуније и Србије, односно за именовање копредседника комисије са српске стране.

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону понудили су своју подршку румунским колегама да као посредници учествују у решавању ових питања, а констатовано је и да сва друга нерешена питања између две земље треба решавати на билатералном нивоу.

На састанку је било речи и о односу између српске и румунске цркве, једнаком остваривању права румунске националне мањине на целој територији Србије, Уставом загарантованом праву грађана Србије да се слободно изјашњавају о националној припадности, праву на информисање на матерњем језику и другим темама.

Члан Одбора Александар Чотрић, који је и потпредседник Српског покрета обнове, посебно је похвалио чињеницу да је румунско законодавство омогућило представницима националних мањина да имају своје посланике у парламенту, па тако и српска заједница има свог посланика у Парламенту Румуније. Он се овом приликом захвалио румунској држави која издваја годишње око 800.000 евра за подршку активностима и програмима очувања националног идентитета Срба у Румунији.