Портал „ИнфоКГ“ разговарао је са председником Градског одбора и шефом Одборничке групе Српског покрета обнове Миланом Урошевићем о предстојећим председничким изборима, локалним коалицијама, односима са крагујевачким СНС-ом, али и плановима за будућност. Шта је Урошевић одговорио на наша питања прочитајте у наставку.

* Ближе се председнички избори, могу ли они утицати на односе у владајућој коалицији у Крагујевцу, и кога ће подржати СПО?

- Време ће показати, очигледно је да локална коалиција неће бити јединствена по том питању, али не верујем да ће то имати претераног утицаја на њено функционисање, уосталом она и није прављена на политичким принципима већ је саграђена на интересима појединаца. Како другачије објаснити то да ће у Крагујевцу опозициони СПО подржати заједничког кандидата Владе, односно владајуће коалиције на државном нивоу, а да ће неке владајуће странке, групе грађана или појединци на локалу подржавати опозиционе председничке кандидате и највеће противнике СНС-а. Тиме сам одговорио и кога ће СПО подржати, уз нескривену, можда и себичну жељу да заједнички кандидат буде садашњи премијер Александар Вучић, као тренутно једина политичка фигура која у пуном капацитету може бити представник свих странака владајуће коалиције и уједно гарантовати стабилност земље и европски пут Србије. С обзиром на то да је најавио да би пораз кандидата владајуће већине на председничким изборима значио и његово повлачење, сматрам да СНС, али и сви њихови партнери морају да на време проговоре и од господина Вучића затраже да се кандидује.

* Хоћете да кажете да би СПО, након председничких избора, поново могао да буде у градској власти?

- То ће пре свега зависити од крагујевачког СНС-а и оних који га буду водили, ми из власти нисмо излазили, једноставно нас они који су власт формирали нису желели у свом тиму, о разлозима питајте њих. Ипак, сигуран сам да то није била одлука СНС-а као организације, већ појединаца који су у том тренутку одлучивали. Увек смо ту да помогнемо, а Крагујевцу је помоћ потребна од свих добронамерних и вољних да помогну.

* Управо је то многима и нејасно, како СПО на локалу није пожељан партнер СНС-у, а у коалицији сте на националном нивоу?

- Немамо ми разлога за незадовољство, незадовољни треба да буду пре свих чланови СНС-а, знам да многи и јесу, што они сами у довољном капацитету не учествују у вршењу власти у граду и поред изборне победе, што преимућство имају, лица без идентитета, без јасне страначке припадности и осведочени противници СНС-а.

* Када смо споменули коалицију, како коментаришете то што је владајућа већина пред крај године обезбедила подршку бивших одборника Демократске странке?

- Нисам уверен ни да су сви у крагујевачком СНС-у одушевљени подршком бивших демократа, о бирачима да и не говорим. Истовремено, питање је колико је шира јавност уопште и упозната са том подршком због непостојања ТВ преноса Скупштинских заседања.

* Није Вам први пут да о премијеру и Влади говорите у суперлативу, а да истовремено критикујете градску власт?

- Не видим у томе ништа чудно, СПО је у партнерском односу са СНС-ом већ готово пет година, премијер у највећој мери спроводи политику за коју се од оснивања залажемо и не би ни према нашим бирачима, ни према нама самима било праведно да будемо опозиција нечему за шта се и сами залажемо само зато што данас нисмо у стању да такву политику сами спроведемо у пуном капацитету. Иако би опозиционо деловање и на националном нивоу можда могло да нам донесе више поена, јер данас се деловање већине опозиционих странака своди на нападање лика и дела Александра Вучић, тако најлакше добијате медијски простор, па можда и симпатије једног дела бирачког тела, али се ми у СПО-у никада на тај начин нисмо и нећемо бавити политиком. Не кажем да нема и неких пропуста, али не можемо, како би то Вук Драшковић рекао “да због дрвета не видимо шуму”, односно да је Србија на добром путу. Некима је на пример највећа замерка то што се премијер често појављује у медијима, ја са друге стране мислим да би много већи проблем био да нисмо у довољној мери информисани о политичким збивањима у земљи и потезима Владе, као што је то случај био раније, а сви они којима је то главна замерка имају избора, толико је ТВ канала, новина, портала специјализованих за другачије садржаје… Све док је то главна и основна замерка власти, за мене је то сигнал да смо на добром путу. Истовремено, у Крагујевцу имате потпуно супротну ситуацију, градска власт се не оглашава ни по једном питању, мук који траје.

* Споменули сте да би Вам опозиционо деловање и на националном нивоу можда донело више поена, да ли се онда из опозиције ствари виде другим очима?

- Неупоредиво је лакше политички деловати из опозиције, посебно након искуства у власти, ствари се заиста виде другим очима. Пре свега је драгоцено то што се одласком у опозицију уверите у то ко су вам прави и искрени сарадници, ко су људи на које се заиста можете ослонити и ко је ту због идеје коју промовишете, а не из личног интереса. Срећан сам што у свом тиму имам највише таквих људи, што се у њих нисам разочарао, та спознаја је и један од мојих највећих покретача. Не казем да нема оних у које сам се разочарао, има их, али су свакако у мањини, а негде у себи сам то баш од тих људи и очекивао. Опозиционо деловање је драгоцено и да свака организација прочисти своје редове, са некима сам се већ поздравио, некима ћу се тек захвалити. У сваком случају никоме ништа не замерам. Свако сам бира свој пут.

* Какви су Ваши политички планови за будућност?

- Они су дугорочни. Са моје тачке гледишта за мене лично ни 2024. није далеко, ја сам стрпљив, али нисам сигуран да град има времена за чекање. Планови су пре свега у вези са првим наредним локалним изборима који би у складу са законом требало да буду одржани 2020. године. Зеља ми је да политичка организација, а могуће је и листа “Сви за Крагујевац”, коју сам предводио на претходним изборима, на наредним окупи још више странака и истакнутих појединаца и буде главни претендент на изборну победу. Можда звучи нескромно, али већ смо много пута до сад демантовали све оне који су нас у прошлости као противнике потценили. Некима су спорне биле моје године, некима величина организације из које долазим, али то за мене и људе из мог тима никада није био хендикеп већ смо то користили као предност. Кључ је да постоји идеја у коју верујем, знам да у томе нисам усамљен, знам да у тиму имам људе спремне да заједно са мном град учине бољим местом, знам да ће тим у будућности расти и да смо као организација отворени за све оне који могу и желе да помогну и да нам се придруже. У томе је наша највећа снага и то нико не може зауставити и спречити.

* Помињете своје године, били сте најмлађи носилац листе на претходним локалним изборима, да ли је то за Вас била предност или мана?

- Предуго ме прати то најмлађи, знате ја сам већ трећи мандат одборник, више од 13 година сам активан у политици и могу се по стажу сматрати једним од искуснијих активних политичара у граду. Искрено се надам да ће се на следећим изборима појавити и неко млађи, то само може утицати на квалитет политичке понуде, никако супротно.

* Какве би Ви политичке потезе повукли да сте на месту градоначелника?

- Да сам на месту градоначелника позвао бих све странке да се са свим својим капацитетима укључе у вођење града, да делегирају најбоље људе и да постигнемо апсолутни концензус око послова који морају бити урађени за опште добро свих грађана. О томе бих обавестио грађане и затражио подршку не само политичких чинилаца већ и стручне јавности, транспарентно бих о сваком кораку извештавао јавност. Све странке када се саберу немају довољно добрих кадрова за ваљано вођење града, нажалост је тако и ово је апсолутна истина коју нико не може да демантује, најбољи међу нама нису у странкама, оне су постале центар окупљања неостварених људи, али готово у свакој странци у граду постоји по неколико квалитетних људи које треба укључити у вођење града, искључити сујету, заборавити разлике у циљу добробити грађана, јер ситуација је више него неодржива. Бојим се да неће бити друге шансе, макар не за ову генерацију. Сувише је њих до сада потрошено у ишчекивању да ће боље само од себе да се деси. Неће, морамо да засучемо рукаве, ево ја сам спреман да се прихватим посла и нисам једини. Неко ће то и препознати.

* За крај овог разговора, како коментариштете то што се на листи 50 најмоћнијих у Крагујевцу у 2016. налазите на 23. месту, а на претходној сте били други?

- Моћ је релативан појам. Крагујевцу су потребни моћни људи на глобалном нивоу који би своју моћ искористили да помогну граду. Мислили смо да имамо такве људе и то у врху државе, али очигледно је да нам и нису били од неке помћи, док други градови попут Чачка, нпр. боље су прошли, тамо су политичари и привредници удружени у заједничкој мисији да помогну свом граду без обзира на разлике које мођусобно имају. Крагујевцу је потребно тако нешто, можда и неко удружење које ће повезати све људе који нашем граду желе бољитак без обзира на њихово тренутно пребивалиште.