На парламентарним изборима који су 11. децембра одржани у Македонији и Румунији за посланике су изабрани и представници српске заједнице у ове две земље - Иван Стоилковић и Славољуб Аднађ.

Иван Стоилковић из Куманова је председник Демократске партије Срба у Македонији, а Славољуб Аднађ из Темишвара је потпредседник Савеза Срба у Румунији.

Њима је у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије честитао Александар Чотрић, члан Одбора и потпредседник СПО, и пожелео им успешну сарадњу са Скупштином Србије и ресорним Одбором.

Стоилковић ће у македонском Собрању заступати интересе око педесет хиљада Срба у Македонији, а Аднађ ће настојати да се у парламенту у Букурешту чује глас око двадесет хиљада његових сународника.

Један од циљева новоизабраних посланика биће и допринос учвршћивању добрих односа две балканске земље са матичном државом Србијом.

У земљама региона српски посланици заступљени су у парламентима Словеније, Хрватске, Мађарске и Црне Горе, због чега је Одбор за дијаспору и Србе у региона Народне скупштине Републике Србије недавно иницирао оснивање сталног међупарламентарног тела које ће окупити српске посланике из ових земаља, ради унапређења билателарних и регионалних односа, европских интеграција, унапређења парламентарне дипломатије, заштите права националних мањина и очувања идентитета српског народа у изван Србије.