Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета, на чијем челу је народни посланик Александар Чотрић, упутила је предлог надлежним градским органима да једна улица или булевар у Београду добију име Краља Александра Првог Карађорђевића, као и да се овом великану наше историје подигне споменик у главном граду.

- Протекло је 128 година од рођења овог великог државника и војсковође, којем се српска престоница није одужила за све што је учинио за Београд и Србију - истиче се у предлогу Асоцијације и подсећа да је „престолонаследник Александар као командант Прве армије српске војске водио победничке битке у Првом и Другом Балканском рату на Куманову, Битољу и Брегалнци, а у Првом светском рату је био врховни командант војске које је победила Аустроугарску војску у биткама на Церу и Колубари 1914. године, као и на Солунском фронту 1918. године и која је потом ослободила целу Србију и територије на којем су живели Срби, Хрвати и Словенци“.

- Парадокс је да на територији Београда и данас постоји тридесетак улица које се зову по Јосипу Брозу, који је у Првом светском рату био у окупаторској војсци, која је у Мачви и Подрињу починила бројне злочине над цивилним српским становништвом, а да српска престоница није барем једну улицу назвала по заповеднику српске војске која је остварила блиставе победе над неупоредиво бројнијом армијом „црно-жуте“ монархије - указује Асоцијација у образложењу својег предлога.

- Краљ Александар је 1918. године створио прву државу Јужних Словена од њиховог доласка на Балканско полуострво и под истим државним кровом окупио скоро целокупан српски корпус - због чега су његове заслуге немерљиве - наводи Асоцијација и подсећа да је „Београд, за време владавине Александра Првог Карађорђевића доживео велики урбанистички, комунални, привредни и културни развој“.

Асоцијација истиче да је „Булевар краља Александра, најдужа улица у Београду, названа  тако по краљу Александру Обреновићу“, а краљ Александар Карађорђевић и даље нема своју улицу, нити споменик.

По убици краља Александра у Марсеју 1934. године, Влади Черноземском зове се главна улица у његовом родном месту, у бугарском граду Каменица.

Крајње је време да исправимо велику неправду и да назив улице или булевара у Београду трајно подсећа на велике заслуге српског престолонаследника и југословенског краља.