Посланик Српског покрета обнове и потпредседник ове странке Александар Чотрић упутио је предлог Скупштини Србије да 17. јул прогласи Даном сећања на жртве тоталитаризма.

„Овај датум био би посвећен сећању на жртве комунизма којих је од септембра 1944. до 2000. године било више десетина хиљада. Њих су комунистичке власти, без било какве кривице, често и без суђења убиле искључиво из идеолошких и политичких разлога, с циљем да успоставе диктаторски монопол владавине“, наводи Чотрић у свом образложењу.

Предлажући измену и допуну Закона о државним и другим празницима, по којем би се овај дан обележавао радно, посланик Чотрић истиче да је установљивање Дана сећања у складу са препорукама Европског парламента и Парламентарне скупштине Савета Европе, а 17. јул предлаже, јер је тога дана 1946. године убијен генерал Драгољуб Михаиловић, симбол борбе против тоталитаризма.

„Генерал Михаиловић борио се против два тоталитаризма - против фашистичке окупације земље и против успостављања бољшевичког поретка, а - за демократске вредности - вишепартијски систем, слободно тржиште, слободу збора, савести, организовања, изражавања, исповедања вере“, наводи посланик Чотрић и додаје да је "генерал Михаиловић био министар војске, патриота, борац за слободу своје земље, признат од Савезника и добитник њихових највиших ордена, а стрељан је само два дана после монтираног стаљинистичког судског поступка, као и десетине хиљада људи у Србији и Југославији“.

„С обзиром на то да је Србија  била суочена с трагичним страдањима као последицом владавине тоталитарног режима, сматрамо потребним да се и у нашој држави прогласи Дан сећања на жртве тоталитарних и ауторитарних режима. И на тај начин Србија би исказала поштовање жртвама, као и посвећеност промовисању и унапређењу демократских и европских вредности“, истиче Чотрић.

Он, истовремено, подсећа да је европски Дан сећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима утврђен Декларацијом Европског парламента о проглашењу 23. августа европским Даном сећања на жртве стаљинизма и нацизма од 23. августа 2008. године, а потврђен је тачком 15. Резолуције Европског парламента о европској савести и тоталитаризму од 2. априла 2009. У завршном делу Резолуције парламенти и владе свих држава чланица ЕУ-а, држава кандидата за чланство у ЕУ и земаља повезаних с Европском унијом, позвани су на усвајање и спровођење те Резолуције. Европски парламент је у својој препоруци нагласио да свака земља прилагоди време и начин обележавања сећања на жртве тоталитарних режима сопственој историји и традицији.