Шеф сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној скупштини православља (ИСП) и председник Комисије за културу ове организације Александар Чотрић (СПО) сусрео се 20. јануара у Народној скупштини са председником Међународног јавног Фонда јединства православних народа и саветником председника ИСП проф. др Валеријем Алексејевим.

На састанку, коме је присуствовао и народни посланик Драган Тодоровић, било је речи о Међународном фото-конкурсу ИСП-а на тему „Уништавање споменика хришћанског истока“ и најављено одржавање Годишње конференције Међународног јавног Фонда јединства православних народа, 24. фебруара 2016. године у Македонији, на којој ће наша делегација учествовати.

Такође, том приликом одржана је и конференција за новинаре на којој је шеф сталне делегације Народне скупштине у ИСП Александар Чотрић истакао да Међународни јавни Фонд јединства православних народа, основан пре 20 година и који ради под покровитељством Патријарха московског и целе Русије Кирила, ради на промовисању хришћанских вредности, пружању доприноса бољем разумевању у свету и решавању неспоразума и сукоба.

„Као и Фонд и Интерпарламентарна скупштина православља ради на учвршћивању јединства, сарадње и разумевања између православаца. То је организација која окупља посланике из 28 земаља и која је основана 1993. године. Наша земља је од 1995. године пуноправни члан ове организације, у чијем раду учествује и наша стална делегација“, поручио је Чотрић.

Председник Међународног јавног Фонда јединства православних народа и саветник председника ИСП проф. др Валериј Алексејев рекао је новинарима у Дому Народне скупштине да Фонд и Народну скупштину повезује дугогодишња сарадња, којој доприноси и одељење Фонда у Србији које ради под покровитељством Патријарха српског господина Иринеја.

„Желим да објавим да је одлуком Фонда и под покровитељством Патријарха московског и целе Русије Кирила донета одлука да се годишња награда Фонда за 2015. годину додели председнику Републике Србије Томиславу Николићу. Уручићу му сутра специјални позив Патријарха Кирила да посети Москву и да на церемонији 9. марта прими награду.

Ове године награде ће бити додељене и Патријарху бугарском и председнику Државне Думе Русије Сергеју Наришкину. Том приликом у Москви ће бити одржан и политички скуп, на коме је планиран сусрет председника Србије и председника Русије“ најавио је Алексејев.