Александар Чотрић, народни посланик СПО у Скупштини Србије, поставио је 24. децембра посланичко питање Министарству пољопривреде и заштите животне средине, у којем тражи одговор о квалитету ваздуха у насељеним местима Србије и о томе да ли се поштује Уредба о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха.

Чотрић је рекао да је последњих дана, због неповољних метеоролошких прилика и повећаног коришћења фосилних горива у домаћинствима, саобраћају и индустрији, забележено загађење ваздуха у Београду, Бору, Ужицу, Смедереву, Костолцу, Лазаревцу, Обреновцу, Панчеву и другим градовима у нашој земљи.

Народни посланик је указао да вишак штетних материја у ваздуху (угљен-диоксид, угљен-моноксид, пепео, чађ, сумпор-диоксид, оксиди азота), који грађани удишу, доводи до повећања кардио-васкуларних болести и болести респираторних органа.

- Емисије угљен-диоксида у Србији су двоструке веће од земаља са сличним друштвеним производом, једна четвртина становништва наше државе удише загађен ваздух, 27 посто болести узрокују спољни фактори, а штета на годишњем нивоу због лошег квалитета ваздуха премашује милијарду и по евра - указао је Чотрић.

Посланик СПО је апеловао на надлежене државне органе да предузму потребне мере за постепено смањивање грејања на дрво, угаљ и нафту, искључивање аутомобилских мотора који не задовољавају еколошке критеријуме, као и на то да се у метеоролошким извештајима у средствима јавног информисања објављују и резултати мерења квалитета ваздуха.