Потпредседник СПО Александар Чотрић рекао је на конференцији за новинаре у Ваљеву, одржаној 23. јуна, да се странка залаже за промене политичког система и Устава Србије које ће омогућити брзо и снажно кретање Србије ка евроатлантским интеграцијама, побољшање животног стандарда, већу запосленост, повећање природног прираштаја становништва Србије и подршку традиционалним породичним вредностима.

Чотрић се заложио и за заустављање исељавања људи из Србије, регионализацију и децентрализацију државе, формирање већег броја изборних јединица, ради сразмерне географске заступљености посланика у парламенту, смањење броја посланика и одборника, интензиван развој пољопривреде и српског села, већу производњу здраве воде и хране, отварање досијеа тајних служби, националоно помирење и историјску истину о Равногорском покрету.

По Чотрићу, нужна је парламентарна осуда злочина комунистичког тоталитарног и законско лустрирање свих појединаца који су у недемократским порецима чинили злочине и огрешили се о људска права.

Потпредседник СПО је најавио и одржавање Седмог сабора СПО 24. октобра у Крагујевцу.

На конференцији за новинаре говорили су и председник Колубарског окружног одбора СПО Светислав Матић и председница Градског одбора СПО Ваљево Зорица Милинковић. Они су говорили о политичкој и економској ситуацији у Ваљеву и другим местима округа и изнели су предлоге СПО како да се реше.

Представници СПО истакли су да ће 28. јуна у свим одборима бити обележена страначка слава Видовдан.