Политичке поруке које је новоизабрана хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изнела су стандардне и уобичајене и добро је што се заузела за сарадњу и за подршку Хрватске евроинтерграцијама Србије и региона, оцењује лидер Српског покрета обнове и некадашњи шеф дипломатије Вук Драшковић.

Гостујући у јутарњем програму Н1 телевизије, Драшковић који је био министар спољних послова Србије у исто време када је Грабар Китаровић била на истој функцији у Хрватској каже да је његова сарадња са њом била јако добра.

"Она није особа ексцеса већ је одмерена. Председница Хрватске нема овлашћења да води економију или културу... Функција је протоколарна, као тачка изнад латиницног слова "и" али та тачка је важна у генералној атмосфери. Колинда неће кварити тенденцију побољшања односа Србије и Хрватске", сматра Драшковић.

Он истиче да је добро што је српски премијер Александар Вучић отишао на инаугурацију. "Не можете унапређивати односе и говорити о сарадњи и пуној нормализацији односа а не отићи на инаугурацију хрватске председнице. То је онда нека врста бојкота шефа државе а то није добро".

Говорећи о односу Србије и Хрватске, Драшковић каже да нема много пропагатора мржње и зла ни у једној земљи али да ти ретки добијају велики медијски простор и стичу нове "таоце своје пропаганде".

Коментаришући пресуду Међународног суда правде у Хагу којом су одбачене тужбе за геноцид, лидер СПО-а истиче да су те тужбе иначе биле против интереса и Србије и Хрватске али су биле у интересу адвоката обе земље који су узели дебеле паре.

"Није било воље да се повуку тужбе. Када сам постао министар спољних послова ја сам предлагао да се повуку све тужбе против свих и да се формира регионално-међународни фонд за помоћ жртвама али то није наишло на одобравање чак ни у Србији".

На крају Драшковић је закључио да односи Србије и Хрватске неће бити побољшани дужи период али да не верује ни да ће бити погоршани.