СПО је присталица одговорне политике

Господине Чикириз, нове економске мере Влада Србије су усвојене у Скупштини Србије, министри и председник Владе најављују бољи и квалитетнији живот за грађане Србије већ од следеће године. Шта Ви мислите о њима ?

- СПО је присталица одговорне политике.Свесни тешког економског стања знамо да треба повући непопуларне потезе.Ту одговорност неке претходне Владе нису имале. Моја процена је да ће предложене мере више успорити пад него што ће се брзо осетити неки бољитак...за то је потребно време. Грађани су са правом очекивали да се прво изграде озбиљне инситуције, да држава на сваком пољу свог деловања покаже правичност па тек да тада тражи солидарност, али за све то је потребно једно дуже време па грађани не прихватају предложене мере
да одушевљењем, што је и разумљиво.

Србија је у многоме земља парадокса. Сећамо се да је бивши немачки канцелар Герхард Шредер изгубио изборе од Ангеле Меркел, због тога што је његова Влада усвојила врло непопуларне мере, као и сада Влада Александра Вучића, али он је и даље убедљиво најпопуларнији српски политичар. Како Ви тумачите тај парадокс ?

- Волео бих и ја да је Србија земља без парадокса и да личи на Немачку али је код нас све другачије и лошије него у Немачкој. И Хелмут Кол је увео евро и одрекао се немачког националног поноса, дојч марке и за то је имао подршку само једне трећине немаца. Аргумент Хелмута Кола је био да је то улог за будућност и да ће од еура највећу корист имати управо њихова економија, што се и догодило. И то је одговорно вођење државне политике. Слично је урадио наследник Хелмута Кола, Гархард Шредер, повлачећи неполуларне али одговорне економске
мере и оба канцелара су, уз Ангелу Меркел, остали упамћени као одговорни државници. Мислим да је господин Вучић добро припремио јавност за непопуларне мере, одговорност је свалио на своје претходнике и људи су тога свесни и да су претходни одлагали да повуку неполуларне потезе и да је стање лоше. Уз то, реално, тренутно Вучић нема достојног ривала на нашој политичкој сцени па је и ова врста полуларности разумљива.

Медијска ситуација у Србији је, по мени, врло лоша.На једној страни имамо медије који апсолутно подржавају странке које су на власти, а опет на другој страни медије који подржавају опозицију.Локални медији се масовно гасе.Такозвана "жута штампа" свакодневно у нарученим текстовима, коментарима напада неку јавну личност, врло честа мета смо и ми из СПО, поготову породица председника Драшковића.
Шта Ви мислите о свему овом и како би Ви уредили медијски простор у Србији ?

- Свуда су медији у свету зависни, или економски или политички, не постоје 100% независни медији. Само постоје више или мање објективни медији.Велики сам критичар постојеће законске регулативе и начина приватизације медија који су куповани и купују се као кромпири на пијаци од стране људи без икаквог искустав у раду са медијима и без идеје шта би са њима радили. Приватизација медија је чист фијаско и само је приватизација радио Србобрана добила позитивну оцену. Резултат приватизација већине медија је гашење медија и остављање
новинара на улицама.Мислим да ће то бити случај и са ороченом приватизацијом преосталих медија. Иако је медијска стратегија предлагала да Србија има 6 регионалних јавних сервиса, а Европа предлагала 10 до 15, нећемо имати регионалне јавне сервисе. Тако ће људи унутрашњости Србије доживети нови медијски мрак јер министар Тасовац, школован у Москви је присталица централизације свега у Србији па и медијска сцене. Друго, мислим да постоји медијско урођено, додворавање властима, што је лоше, јер је критичка реч мелемна у свим
временима. А напади на СПО и породицу Драшковић су стечена навика, као урођени рефлекс деце комунизма која су преплавила много наших медија.То је и логично, да користе сваку прилику да оплету по онима који су им први рекли да је њихов сан велика заблуда.

Ми смо странка која баштини традицију Краљевине Србије. Једина смо странка у Србији која има обнову монархије у свом програму. Да ли Ви још увек верујете у ту идеју и како је остварити, како васпоставити Краљевину Србију ?

- И код питања Краљевине Србије постоје парадокси. Рецимо, сада у Србији сви певају о краљу, монархији, равногорцима, о Титу, партизанима, републици. Међутим, на референдуму би Србија већински гласала за републику и за Тита, да је жив, а против краља, о коме се у Србији пева на сваком кораку. Ово прво је резултат несвесног инстикта да је краљевина нешто наше, тредиционално, национално, осећа се припадност. А ово друго је резултат сталне кампање коју воде деца комунизма, размештена по свим институцијама и медијима и која
користе сваку прилику да нагласе да се за време диктатуре сигурно, безбедно и богато живели, што су чисте лажи и обмана. Идеја да је монархија нешто прихватљиво за Србију очигледно сазрева, спорије него што би ми волели али једног дана ће бити зрела. Све наше СПО'вске националне идеје су сазрелиле и добиле сатисфакцију па ће тако бити и са Краљевином Србијом.

Српски покрет обнове је постао парламентарна странка у Војводини, један посланик ДС је приступио СПО. Шта мислите, да ли је то почетак краја Бојана Пајтића и његове покрајинске Владе, као и још један даљни корак у урушавању ДС ?

- Мислим да је сада Влада Бојана Пајтића на клацкалици и питање је времена када ће пасти јер је такав тренд и тешко га је зауставити. Не бавим се посебно судбином ДС а али могу приметити да им се дешава све што су залужили. Деценијама смо били партнери, СПО искрен а ДС нам је стално радио о глави и то ми се смучило.Нама је било увек битно шта ће бити са Србијом и нисмо питали за цену, а њима како да преотму наше гласаче.Како су сејали тако сада и жању.

Господине Чикириз, пратећи наше медије можемо приметити да многе странке покушавају мењати нешто у њиховим редовима, то поготову важи за владајућу и најпопуларнију странку у Србији, мислим на СНС. Могли смо прочитати да су већ променили 54 председника локалних одбора у тражењу још бољих од најбољих. Видели смо да је наш СПО одбор у Мајданпеку, на чијем је челу Владимир Божић, способан и млад човек, постигао одличан успех на локалним изборима.
Да ли је време за промене и одређену смену генерација у СПО, тамо где је то год могуће ?

- Скоро да се не одржи седница Председништва странке а да се не изврши промена у неком одбору. Странка је жив организам и стално се околности унутар саме стране мењају .Било је и смене генерација и ми смо странка са прилично младим руководством, на многим нивоима, младим у политичком смислу а често и по годинама старости. На челу многих наших одбора су људи који немају ни 30 година а госп Божић је један од таквих, добрих примера.

За крај једно лично питање. Знамо да у свим већим странкама ресорни Савети припремају њихове посланике за скупштинска заседања, што, нажалост, још увек није случај са СПО. Ви сте један од најактивнијих, и могу то слободно написати, један од најквалитенијих посланика у Скупштини Србије.
Како се Ви припремате за скупштинска заседања ?

- Припреме за седнице скупштине су посебна тема и занимљиво је како то изгледа ,,изнутра,,. Имамо на раполагању много стручних људи из странке. Међутим, због европске агенде, потребе да се усвоји неколико стотина закона у једном мандату, материјал за скупштинске седнице се добија углавном дан, два, три пред заседање. Јако су кратки рокови за изучавање закона, писање амандмана, изучавање упоредног законодавства. Често се скоро и не спава, током писања амандмана, посебно. Доста времена проводим у аутомобилу, чекању на редослед по
пријави за реч, али не жалим се, то је оно што волим да радим и прија када у парламенту представљате најлепше што Србија има, чланове и симпатизере СПО.

Господине Чикириз, хвала Вам на разговору,

Драган Влатковић