Председник општине Ранилуг и члан Извршног одбора СПО Градимир Микић позвао је повратнике, интерно расељена лица, привреднике и све заинтересоване да аплицирају за грантове у оквиру пројекта „Подршка одрживом повратку на Косово и реинтеграцији интерно расељених лица“.

Он се 17. септембра, у сали Скупштине Општине у Доморовцу, састао са представницима немачке невладине организације Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), која тренутно ради на реализацији овог пројекта, као и са привредницима, повратницима и репатрираним лицима општине Ранилуг.

Састанку су присуствовали координатори пројекта Зорица Живојиновић и Синиша Чоловић.

Циљ састанка био је упознавање грађана са пројектом који спроводи ова немачка невладина организација, а тиче се унапређења могућности за повратак и реинтеграцију. Овај пројекат у који је укључена и општина Ранилуг финасира Европска унија, посредством делегације Европске уније у Србији и има за циљ да допринесе решавању проблема кроз обезбеђивање адекватне подршке интерно расељеним лицима.

У оквиру пројекта постоје грантови, односно додела бесповратних средстава за реализивање идеја и отпочињање посла у виду опреме, машина и алата. Присутнима су укратко представљени начини за аплицирање за грантове, као и услови који се тичу конкурисања. Аплицирање за први грант чија је максимална вредност 50.000 евра траје до 14. октобра 2014. године.

Председник Општине Ранилуг Градимир Микић се на састанку захвалио представницима ASB-а на њиховој посети, истичући задовољство што је и Општина Ранилуг укључена у овај пројекат. Он је поводом тога позвао све повратнике, оне који желе да се врате, интерно расељена лица, привреднике и остала физичка лица да се удруже и аплицирају за оно што нуди ова немачка невладина организација.

- Ови грантови ће бити вама од користи. Обезбедићете своју егзистенцију и будућност. Ту смо да вам помогнемо и пружимо пуну подршку - казао је Микић.

- Ми желимо да вратимо што више расељених људи у нашу општину и радимо много на томе. Ово је само још један стимуланс да се тај процес интензивира - додао је градоначелник Ранилуга.