Група наставника и ученика из Румуније посетила је Народну скупштину Републике Србије. Њихов домаћин је био посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић.

Од 24. до 30. августа ова група посетиће Београд, Тополу, Мећавик и Вишеград.
Посланик и члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић примио је у Скупштини групу наставника и ученика из Румуније.

Чотрић је ученицима честитао на оствареним резултатима и поручио да је неговање и познавање матерњег језика од изузетне важности, како за Србе у дијаспори, тако и за Републику Србију, пише на сајту Народне скупштине. Чотрић сматра да је то један од начина на који је могуће зауставити процес смањења броја Срба у Републици Румунији, чији се број смањује кроз сваки нови попис становништва. Он при том наглашава да је положај Срба, који у Републици Румунији имају статус националне мањине изузетно добар и да поред већ пријатељских односа две земље постоји још простора за њихово унапређење сарадње.

Младима се обратио и заменик председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Љубиша Стојмировић са поруком да имају среће да говоре језик чије је писмо у исто време, како је навео, и најсавршеније и најпростије на свету и да наставе да чувају свој матерњи језик и ћирилицу.

Наставници и ученици дошли су у посету Србији и Републици Српској у организацији Савеза Срба у Румунији, у оквиру наградног путовања образовно-културног карактера "Упознај Србију и Републику Српску".

Ученици су победници такмичења Олимпијада матерњег језика, из познавања српског језика и током путовања, од 24. до 30. августа, посетиће Београд, Тополу, Мећавик и Вишеград.

Делегацију наставника и ученика предводи председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић.