Мирко Шуман, члан Савета СПО за међународну сарадњу састао се у Бањалуци са представницима Партије демократског прогреса (ПДП), која је једини придружени члан Европске народне партије из Републике Српске (највиши статус чланства за земље изван ЕУ).

У разговорима са истакнутим члановима ПДП-а Зораном Талићем (градски одборник у Бањалуци, члан Главног одбора ПДП, члан Председништва ГрО БЛ, кандидат за народног посланика у НСРС) и Бориславом Бореновићем (председник ГрО БЛ, члан Председништва ПДП, народни посланик у НСРС) закључено је да су СПО и ПДП странке блиског програмског опредељење, а ПДП као придружени члан ЕПП даје пуну подршку СПО-у на путу ка тој заједници европских народних партија.

Договорени су наредни састанци у Београду и Бањалуци и активирање међупартијске сарадње две странке, који ће се реализовати након избора у БиХ који су заказани за 12. октобар, на којима ПДП учествује у оквиру коалиције „Заједно за промјене“ и чији је лидер др Младен Иванић кандидат за члана Председништва БиХ.

ПДП је странка са дугом демократском традицијом у Републици Српској и БиХ, и према резултатима међу четири највеће у РС од свог оснивања до данас. Више од деценију је придружени члан ЕПП-а као најозбиљнија народњачка партија у РС.

У разговорима је истакнута подршка пројекту Политичке академије СПО као вредног и важног облика политичке едукације, а колеге из ПДП-а изразиле су саучешће СПО-у поводом смрти првог директора Политичке академије СПО проф.Томислава Јеремића и нагласили да је он био истакнута политичка личност у Србији више од две деценије и да је то велики губитак за политички живот Србије и СПО-а.