Београд, 3. август - Срби у Албанији једна су од најугроженијих мањинских заједница у Европи, без признатог статуса националне мањине и без права на институционално образовање и информисање на матерњем језику, услед чега им прети асимилација и потпуни нестанак - указао је данас Александар Чотрић, посланик Српског покрета обнове у Скупштини Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Чотрић је истакао да тридесет хиљада Срба у Албанији, иако су аутохтон народ који на тим просторима живи вековима, немају право на мањинско представљање у парламенту и не располажу ниједном образовном установом и средством информисања на матерњем језику.

- Срби, али и друге мањине (Грци, Македонци, Власи...), онемогућени да се на пописима становништва изјашњавају о националној и верској припадности, а због административних компликација и високих трошкова поступка, који премашују хиљаду евра, практично су лишени могућности да поврате своја изворна имена, која су за време владавине Енвера Хоџе насилно албанизована - наводи посланик Чотрић.

- Сматрам да Влада Републике Србије у билатералним сусретима са властима из Тиране, као и пред међународним организацијама - Уједињеним нацијама, ОЕБС-ом и Европском унијом што хитније мора да покрене питање заштите права српског народа у Албанији и грубог кршења Оквирне конвенције Савета Европе о заштити права националних мањина, коју је пре једне деценије ратификовао и Парламент Албаније - изјавио је посланик Александар Чотрић.