За Србију су значајна и искуства Пољске из процеса приступања Европској Унији, посебно када је у питању писање пројеката и ефикасно коришћење европских фондова за развој пољопривреде, заједнички су оценили саговорници приликом посете делегације Пољске Скупштини Србији.

Како је саопштило данас Одељење за односе са јавношћу Народне скупштине, делегација Републике Пољске, на челу са потпредседником Подласке регије Валентијем Корицким, посетила је 8. јула парламент.

Том приликом делегација Пољске разговарала је са шефом сталне делегације Народна скупштине у Интерпарламентарној скупштини православља Александром Чотрићем (СПО), председником Посланичке групе пријатељства са Пољском Бориславом Стефановићем и члановима ове ПГП др Горданом Зорић и Балинтом Пастором.

Шеф делегације у ИСП Александар Чотрић је истакао да постоје историјски добри односи између Србије и Пољске и блискост и сличност између два народа, када је у питању порекло, језик, историја и бројност дијаспоре.

Представљајући Подласку регију, Корицки је навео да је она позната по пољопривреди, производњи хране и преради млечних производа.

Имајући у виду значај пољопривредне производње у Аутономној покрајини Војводини, саговорници су се сложили да би било корисно подстаћи сарадњу на нивоу региона, између Војводине и Подласке регије, ради размене искустава у пољопривреди.

На састанку је истакнут и значај даљег продубљивања културне сарадње између Србије и Пољске, чиме ће допринети и изложба фотографија у Београду "Боје православља - Пољска", коју реализује амбасада Пољске у Београду и на чијем отварању је присуствовала и делегација из Пољске.