Политичка ситуација у Војводини и даље је лоша, зато што постоји дисбаланс између републичке и покрајинске власти. Чак бих се усудио да кажем да постоји политички инат између гарнитуре која влада у Војводини и републичке власти и такво стање на дуге стазе је неодрживо. Процењујем да ће у најскорије време доћи до промене покрајинске власти, не изборима већ прекомпоновањем и након тога ће ДС вероватно постати једина опозиција у Скупштини Војводине, процењује за „Дневник” председник покрајинског добра  СПО и народни посланик Жика Гојковић, замољен да да прокоментарише да ли се политичка ситуација у Војводини, стабилизује, или компликује.

– Могуће је да се  реконструкција покрајинске власти деси врло брзо. Мада, ако реално сагледате, пред нама су јули и август као месеци у којима природно не може баш нешто много да се уради, а та нова администрација требала би да крене пуном снагом. Мишљења сам да би реконструкција покрајинске владе могла да се заврши у септембру.

Појављују се се разни предлози па и онај који је стигао од Иштвана Пастора о формирању владе националног јединства. Је ли изводљива сада таква влада на покрајинском нивоу?


– Владе народног јединства су кроз блиску историју углавном служиле као изговор када треба да ступите у коалицију са неким са киме до сада нисте имали добру сарадњу и када се плашите како ће ваши бирачи реаговати на тако нешто. Верујем да је влада националног јединства сада најбољи изговор за све странке које ће прекомпоновати власт, због чега више нису са Демократском странком са којом су партнери више од десет година. То је само један вид форме, како ће се упаковати  будућа коалициона већина и мислим да томе не треба придавати много пажње. Пуно је важније како ће се поделити ови ресурси и ко ће преузети одговорност. Верујем да ће СНС  заузети онај простор који је имала ДС, то јест водећи део нове коалиције када је у питању функционисање власти у Војводини.

Имате ли  информацију ко ће бити на челу војвођанске владе, након те реконструкције која се очекује?


– Наравно да ја не могу  да учествујем у кадровању СНС, нити желим да својом изјавом реметим њихове добре  односе. По ономе што ја видим, то је да је Игор Мировић један од најозбиљнијих кандидата, да је врло добро водио свој ресор на републичком нивоу, да се ради о искусном, озбиљном политичару, који јако добро зна све релације у Војводини. Моје мишљење је да би он био више него квалитетан кадар за покрајинског премијера. СНС је у Војводини показала да има људи, ту пре свега мислим и на Милоша Вучевића који је више него добар градоначелник Новог Сада у врло тешкој ситуацији и наравно на Горана Кнежевића  који је, не треба заборавити, Зрењанин за кратко време подигао на висок ниво.

Да ли постоји опасност од неке политичке трговине приликом стварања нове коалиције у Војводини?


–  Ово су још увек последице односа ДС према коалицоним партнерима. Та коалиција је трајала дуго и била је лоша. Нема ту неке велике филозофије, сада некадашњи партнери траже изговор да изађу из једне лоше коалиције, поготово у момнету када ДС скоро да нестаје са политичке сцене Србије. И то је нешто сасвим природно, нико неће да иде са губитницима. Како ће њихово бирачко тело реаговати, то је  друга околност. Наравно да ту постоје и компромиси и нека врста политичке трговине, јер једноставно не можете направити договор о  будућој већини, ако тога нема. Најгоре је ако буде било пуно трулих компромиса, јер смо то до сада имали прилике да видимо како је било за време владавине ДС.

Ви критикујете ДС, а Пајтић је изјавио да не жели да се ДС-у деси СПО-изација. Како то коментаришете?


– Мислим да је то цинична, потцењивачка изјава човека на челу странке, којој је СПО увек доста тога давао. Подсетићу вас на деведесете када готово и нису имали организацију, увек су од СПО кроз коалицију добијали више него што су вредели, да би 2000. малтене били исто толико срећни што је СПС пао са власти, колико и због тога што је СПО нестајао са политичке сцене. Само што су то увек некако прикривали и у тишини покушавали да нас униште. Ова изјава је још само једна у низу и показује њихов однос према СПО али и према свим осталим колаиционим партнерима. Издржали смо доста напада од оних који су се представљали за наше пријатеље, никоме не желимо зло и жао нам је што се све ово сада дешава ДС-у, јер много поштени и честити људи у тој странци ово нису заслужили.

Пошто сте ви у коалицији на републичком нивоу са СНС, видите ли СПО у новој покрајинској администрацији?


– Видим. Ми смо на прошлим изборима имали заједно са ЛДП-ом 4,70 одсто гласова и јако мало нам је фалило за улазак у скупштину. СПО је сакупио 40.000 сигурних гласова у Војводини на протеклим републичким изборима. Сматрамо да смо у покрајини неколико година уназад солидна политичка организација, која је можда и најјачи партнер напредњацима у садашњој  коалицији. То потврђују и свакодневни преласци из других странака у СПО, а могу да најавим да ће у Срему ускоро бити поприличних изненађења када је у питању кадовско јачање Српског покрета обнове. Но, углавном се ради о људима који су некад били или гласачи или чланови СПО-а.  Претпостављам да неће бити избора у Војводини бар годину и по, или две. Позицију СПО видим као и до сада, као подршку СНС-у. Верујем да ће наши партнери из СНС-а искористити оно најбоље што имамо. Око конкретних кадровских решења не бих се сада  упуштао у неке полемике, јер СПО на прошлим изборима није прешао цензус тако да нема баш пуно могућности да преузме неку велику одговорност.


Надам се да ће Кори променити мишљење

Како коментаришете решење министарке Кори Удовички да је седница Скупштине града Сомбора, од 16. априла, сазвана и одржана супротно закону и да је разрешење председника Скупштине Синише Лазића незаконито?


– Мислим да министарка Удовички није имала све релевантне информације када је донела ову одлуку. Министарство је затекла  са доста проблема и само је наставила један низ, а одлуку је донела на основу  информација које нису меродавне. Ми смо наш извештај допунили, али и показали како је ДС владала у последњих годину, две дана, на основу каквих лажи и превара. Ту је и мишљење Управног суда које је на нашој страни и верујем да ће министартво и министарка Удовички промени мишљење. Коалиција сада има огромну већину са 40 одборника, а 31 је довољно, и то само потврђује да је одавно требало да дође до промене власти и да је ово само епилог дугогодишње лоших односа, које је диктирала ДС у Сомбору.