Учествујући 12. јуна у скупштинској расправи о учешћу представника Министарства одбране, Војске Србије и припадника МУП-а у мултинационалним операцијама у свету, посланик СПО Александар Чотрић рекао је да ће посланици СПО и ДХСС подржати усвајање одлуке, јер то учешће представља потврду политичке, економске и војне стабилности Србије, доказ је  угледа који наша земља ужива у УН, Европској унији и међународној заједници и доприноси интеграцијама Србије у безбедносни ситем ЕУ, а Србија, по оцени међународних фактора, предњачи у региону у овој области мировног ангажовања.

„Наше учешће је у центрима операција оцењено значајним и позитивним, а представници Војске Србије добијају похвале за своје ангажовање“, указао је Чотрић и напоменуо да је „Србија једина држава ван Европске уније која учествује у мисији сузбијања пиратства у Сомалији, што је предворје за пуни улазак наше земље у Европску унију“.

Чотрић је у Скупштини нагласио и „допринос Србије очувању мира и гашењу жаришта нестабилности, што је прилика за размену искустава и стицање нових знања и вештина за припаднике Војске Србије, а омогућена им је и обука у реалним условима“.