Дипломци Политичке академије СПО посетили су 24. маја изложбу "У име народа" о политичкој репресији у Југославији од 1944-1990. године, која је приређена у Историјском музеју Србије.

 

С младим академцима били су функционери СПО - потпредседник Странке Александар Чотрић, председник ИО СПО Немања Старовић и директор Странке Александар Цветковић. Домаћин и стручни водич био је иницијатор и организатор изложбе др Срђан Цветковић.

Посетиоци из СПО били су у прилици да током скоро четири часа разгледају више стотина артефаката ове мултимедијалне изложбе која приказује обрачун Брозове комунистичке власти са свим противницима бољшевичке диктатуре која је у нашој земљи била успостављена у јесен 1944. године. Научним, али и популарним приступом, ова тематика, која је више деценија била забрањена, по први пут је изложена суду јавности у Србији, али и бројним страним посетиоцима.

Кроз документе, писма, фотографије, филмове, плакате, књиге, спискове стрељаних и ухапшених, личне предмете, оружје, униформе, реконструкцију затворских ћелија и судница, представници СПО су се упознали с временом "црвеног терора" који је за последицу имао више десетина хиљада убијених и неколико милиона ухапшених људи у Србији и тадашњој Југославији. О том добу сведоче одељци изложбе о лажираним изборима 1945. године, затирању политичких противника Комунистичке партије, убиствима без суђења припадника и симпатизера Равногорског покрета и других националних, демократских и антикомунистичких организација, нехуманим затворима у многим српским градовима, монтираним суђењима члановима грађанских странака, логорима на Голом отоку и Светом Гргуру, принудном откупу и колективизацији на селу, одузимању имовине индустријалцима и интелектуалцима, прогонима Српске православне цркве...

Академци и функционери СПО имали су и ту ретку привилегију да чују аутентична сведочења жртава комунистичке репресије и најближе родбине убијених, а током њиховог боравка сниман је документарни филм, чији је редитељ Милутин Петровић.

Др Срђан Цветковић је одговарао на питања посетилаца, које је, поред осталог, занимало - да ли постоји могућност да ова изложба, која ће бити отворена до 31. јула, прерасте у сталну поставку Музеја политичке репресије?

СПО позива све заинтересоване да неизоставне посете ову јединствену изложбу, која је постављена у здању на Тргу Николе Пашића, а цена улазнице је симболична 100 динара.