Александар Чотрић, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије посетио је 11. априла Будимпешту, где је имао сусрете са представницима српске заједнице у Мађарској.

У земљи северног суседа живи око 10 хиљада Срба, који имају статус признате аутохтоне националне мањине. Кровна организација је Самоуправа Срба у Мађарској, на чијем челу је Љубомир Алексов.

Чотрић је с њим разговарао о питањима везаним за информисање и образовање на матерњем језику у Мађарској, политичко представљање Срба у органима власти, финасирању активности на плану очувања идентитета и о сарадњи с институцијама матичне државе.

Александар Чотрић је у Будимпешти имао сусрете и с Радетом Дропцем, амбасадором Републике Србије у Мађарској, мр Драганом Јаковљевићем, главним и одговорним уредником "Српских недељних новина" и др Предрагом Мандићем, председником Печујско-барањског удружења Срба.

Разговори су се односили на све аспекте односа Србије и Мађарске, посебно у светлу недавно одржаних парламентарних избора у две земље, после којих следи конституисање нових органа власти.

Закључено је да Мађарска пружа свестрану подршку Србији да постане пуноправна чланица Европске уније и да сарадња на политичком и економском плану иде узлазном линијом, у чему је велики допринос мађарске мањине у Србији и српске у Мађарској.