У канадској престоници Отави биће подигнут национални меморијал милионима недужних жртава комунизма широм света.

Надметање за пројекат овог јединственог споменика најавила су два министра канадске владе која ће финансијски и на друге начине подржати остварење овог пројекта, првог таквог у Канади.

Меморијал ће бити подигнут у строгом центру Отаве, у непосредној близини канадског парламента, у парку измедју Националне библиотеке и Врховног суда Канаде.

У владином саопштењу истиче се да ће меморијалом бити препозната улога Канаде која је понудила избегличко гостопримство милионима људи који су принудјени да напусте своје земље због мучења и угњетавања које су вршиле или врше власти комунистичких режима.

Тимови професионалних уметника, архитеката, инжењера за просторно планирање и других стручњака позвани су да пошаљу своје радне биографије и примере ранијих радова.

У другој фази јавног надметања финалисти ће предочити своје концепте меморијала који би требало да буде завршен до лета 2015. године.

У Канади се процењује да је више од 100 милиона људи широм света нестало или патило због комунистичке тираније. Више од осам од укупно 35 милиона становника Канаде води порекло из земаља у којима су живели или живе под комунизмом.