Нетакнуте, нерасформиране, подземне, надземне комунистичке снаге безбедности, то је идеологија у Србји. Они владају, застрашују, подмећу, каже Вук Драшковић.

Коментаришући вест која је јуче кренула из медија, да се приводе крају истраге политичких убистава у Србији иза којих је стајао Слободан Милошевић, лидер СПО-а је у Кажипрсту Б92 рекао да га таква вест, с једне стане, није изненадила, јер је то све већ опште познато.

"Изненадило ме у позитивном смислу што сам се понадао и надам се да је то најава одлучности ове власти да до краја разоткрију машинерију смрти из времена Слободана Милошевића и да се правди приведу сви они који су учествовали у политичким ликвидацијама. Ако је то тако, то је добра вест и ја то подржавам“, казао је Драшковић.

Према његовим речима, јасно је да нема политичке ликвидације коју није наручио шеф државе, а то је био Милошевић, као што је јасно да није он никога убио. Али како каже, он је стајао на челу зла. „Ништа нећемо радити ако кажемо да је та убиства он наредио и тачка. Морају се активно казнити сви они који су активно учествовали у припремама и извршавању тих убистава“, додао је он.

На питање да ли се сада суочавамо с прошлошћу, Драшковић каже да је од 5. октобра до данас Милошевић већ увелико рехабилитован, као и његов период, злочини, али и неки медији у којима је и преко којих је представљено да Милошевић није крив ни за шта. Сада, како каже: „Све више политичара иде на Милошевићев гроб, а Александар Вулин само што се није расплакао“.

„Велика је одговорност за жалосну чињеницу да још није разоткривена та машинерија смрти, на чијем челу је био Милошевић, и на демократским лидерима који су преузели власт 5. октобра. Међутим, уочи 5. октобра први човек ДОС-а Зоран Ђинђић склапа пакт са првим човеком Милошевићеве машинерије смрти Милорадом Улемеком Легијом. Договор је био - издајте Милошевића и све ће вам бити заборављено. Буквално ће вам Србија бити предата да по њој радите шта хоћете, убијате...што је и било“, рекао је Драшковић.

Он додаје да не треба заборавити да су тада, после промене власти 2000. за ослободиоце проглашени управо Легија, чланови земунског криминалног клана, Небојша Павковић, Раде Марковић.

„Када је схватио размере тог ужаса пакта који је склопио и када је кренуо да се с њима разрачуна, Ђинђић је убијен“, истакао је Драшковић и додао да је акција Сабља, која је потом уследила, била нада да ће се све то разоткрити, али је све заташкано, јер је Државна безбедност била нетакнута.

Након тога, подсећа лидер СПО-а, који је и сам био два пута мета атентата, 2008. године потписује се декларација помирења ДС и СПС. тада је на конференцији речено да лидери те две странке имају заједнички бол за двојицом председника. „Тако је стављен знак једнакости између Ђинђића и Милошевића“, сматра Драшковић.

Он каже и да, када је реч о разрешавању политичких убистава у Србији, политичка воља постојала још од 5. октобра 2000. али је до ове године прошло 14 година. „И све се знало и могли су да се ухапсе одговорни. Ко је бранио Ђинђићу да то уради, ко је бранио Коштуници? То је тек урадила ова влада. Ја говорим о чињеницама“, каже лидер СПО-а.

Нетакнуте, нерасформиране, подземне, надземне комунистичке снаге безбедности, то је владајућа идеологија у Србији, истиче Драшковић и додаје да те снаге владају, застрашују, подмећу, туже, окрећу медије против медија, имају мреже по тужилаштвима, у влади....

„Дакле, док се то све не размонтира и не отворе досијеи, а то не можемо сами без Европе, ми ћемо се вртети укруг“, сматра он.

На питање да ли ће сада, када је део владајуће коалиције која ће имати већину у наредној власти инсистирати на расветљавању свих убистава и отварању досијеа, Драшковић каже да партија на чијем је челу никада није престала на томе да инсистира. "Али ако се ово извргне у награђивање неких злочинаца, на пример да им се скрате казне, добију бенефите или не дај боже да Легија, који као сада сведочи кога је убио, буде поново проглашен за ослободиоца, то би била катастрофа и ја ћу се томе оштро супротставити", закључио је он.