Ексклузивни интервју Вука Драшковића агеницији Итар-Тасс

Украјина има своје право на европски пут, али не може бити европске Украјине, изграђене на политици непријатељства према Русији – сматра бивши министар иностраних послова Србије /2004-2007. године/, писац, лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић. Он је то изјавио у ексклузивном интервјуу дописнику ИТАР-ТАСС-а.

"Та драма у Украјини букнула је непосредно након што је Србија, напокон, почела преговоре о придруживању ЕУ. И мени није јасно зашто наша земља не заузме став о ономе што се дешава у Украјини", - рекао је он.

"Ми не треба да ћутимо, пре свега због тога што смо ми, Срби, својим пореклом, историјом, културом, религијом повезани са Русијом и Украјином. Сматрам да је то прилика да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, саопшти свој став и предложи Бриселу да упути новим властима Украјине јасан сигнал да Украјина има своје право на европски пут, али не може бити европске Украјине, изграђене на политици непријатељства према Русији, на непоштовању руске историје, културе, права руског народа, правима милиона Руса у тој великој земљи /Украјини/, укључујући и право на руски језик", - сматра Драшковић.

Према његовом мишљењу, "нове власти Украјине би требало, такође, да пошаљу сигнал да постоје историјски легитимни и неизбежни стратешки интереси Русије у Украјини".

"Уверен сам да, када би и Брисел упутио такав сигнал садашњем Кијеву, да би то било прихваћено са задовољством, да би га с одобравањем прихватила већина Украјинаца и Руса који живе у Украјини. А такав сигнал би с одобравањем примио и Кремљ. Верујем да би се после таквог сигнала страсти смириле, а украјинска драма би била решена дијалогом између Кијева и Москве, уз посредништво ЕУ, у првом реду Немачке", - сматра екс шеф српске дипломатије.

ДА НИЈЕ БИЛО МЕШАЊА СА СТРАНЕ, ДО ДРАМЕ У УКРАЈИНИ НЕ БИ НИ ДОШЛО

Бивши министар спољних послова Вук Драшковић сматра да до драме у Украјини не би ни дошло да није било мешања са стране.

"Познавајући добро и Русе и Украјинце, уверен сам да, можда, до драме не би дошло да није било мешања са стране. И да би сви спорови између Украјинаца и Руса, а спорови су нормални и неизбежни у свакој породици, били решени брзо и лако, као што се решавају спрови у породици", - изјавио је он.

Драшковић је подвукао да се у политици његова позиција никада не може сврстати у "проруску" и напоменуо да више од 20 година иступа као један од највећих и отворених заговорника чланства Србије у Европској унији, али је изјавио да се "не смеју затварати очи пред истином " о улози Запада у догађајима у Украјини.

"Радује ме чињенца да се у ЕУ могу све чешће чути мишљења слична мојем. На пример, екс канцелара Немачке Герхарда Шредера, шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца. Пријатно сам изненађен и текстом у листу "Вашингтон пост" светске дипломатске величине и државника светских размера – бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера, који, као Американац, не затвара очи пред истином. И који је значајан део кривице за догађаје у Украјини пребацио на Запад, пре свега – на своју земљу", - изјавио је Драшковић.

ПОЛИТИКА САНКЦИЈА ПРЕМА РУСИЈИ НЕЋЕ ДОНЕТИ НИШТА ДОБРО

Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић сматра да политика санкција према Русији, којoj прети Запад због ситуације у Украјини, "неће донети ништа добро".

"Аутори те политике претњи према Русији игноришу реалност света у којем живимо. Они ингоришу непорециву чињеницу да судбина света зависи, пре свега, од две суперсиле – САД и Русије. Та чињеница захтева сарадњу између њих, а не непријатељство. Осим тога, Русија и САД су осуђене на сарадњу и стратешко партнерство већ и због тога што су те две земље - главне мете међународног тероризма", - сматра Драшковић.

"Такође, нико коме је стало до просперитета Европе и Европске уније не би требало да подстиче ЕУ да уводи санкције против свог главног економског и стратешког партнера као што је Русија", - уверен је экс-шеф српске дипломатије.

"Русија својом историјом припада Европи. Ја спадам у оне романтичаре и сањаре који размишљају исто као некада генерал Де Гол, који је за време хладног рата и непријатељске поделе света на западни војни савез и Варшавски пакт рекао историјску фразу о "Европи од Атлантика до Урала" /Европа од Атлантика до Урала – то је сва Европа која решава судбине света – прим.доп./ Он је рекао "до Урала", иако то, у ствари, значи – до Тихог океана – до источних граница Русије", - рекао је Драшковић.

"Постоје чињенице које се морају уважавати независно од тога какав је поредак у Москви - царски, комунистически или садашњи. Нико не може затворити очи пред чињеницом да је на територији садашње Украјине рођена прва руска држава и да је руски народ примио хришћанство у Кијеву", - напоменуо је он.

Према мишљењу Драшковића, "не смеју се затворити очи пред чињеницом да је тадашњи генерални секретар ЦК КПСС Никита Хрушчов, који је пореклом био из Украјине, поклонио Украјини Крим, који је вековима био руски, који је и пре бољшевика, у царској Русији, био њен понос, најлепши дијамант царске руске круне". "Историју треба поштовати", - подвукао је он.

ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА УКРАЈИНЕ БИ МОГЛА ДА БУДЕ ИЗЛАЗ ИЗ КРИЗНЕ СИТУАЦИЈЕ

Излаз из кризне ситуације у Украјини могла би да буде федерализација земље, слична федералном устројству Немачке, изјавио је у ексклузивном интервјуу дописнику ИТАР-ТАСС-а бивши министар спољних послова Србије Вук Драшковић.

Он се, такође, залаже за што брже спровођење независне истраге злочина, извршених током нереда у Украјини, када су погинуле стотине људи, између осталог, и од метака снајпериста. "Ни један злочин извршен на Мајдану не сме остати неистражен. Треба разјаснити ко је извршио и по чијем наређењу, ко је организатор. Ако независна истрага утврди да је то организовао Јанукович или људи из нове украјинске власти, онда они морају бити изведени пред лице правде и више не могу имати било какву политичку будућност", - сматра Драшковић.

Говорећи о оцени украјинских догађаја на Западу, он је изразио чуђење "како Вашингтон, који је пре више од 20 година одлучио да САД имају легитимно право на оружану интервенцију било где у свету, где су, како сматрају, угрожени њихови државни интереси, не сматра да Русија има право да заштити свој народ у Украјини?". "Ту нешто није у реду са принципима. Драго ми је да све више људи на Западу то увиђа. Све треба мерити једним истим аршинима", - уверен је он.